Gå til sidens hovedinnhold

– Halden tingrett er historie

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter at Sp, Ap, SV, MDG og Rødt med støtte av Frp for nærmere to år siden fikk flertall i Stortinget for at landets tingretter skulle bestå, hadde Høyres Håvard Tafjord en forespørsel i Halden kommunestyre.

Håvard Tafjord ba om at jeg som ordfører skulle arbeide for at Halden Tingrett skulle få sin egen sorenskriver.

Dette var en oppgave jeg var svært positiv til. Men før jeg kom så langt, i forbindelse med budsjettforhandlingene for 2020, brøt Frp ut. Frp ønsket seg innpass hos Høyre og regjeringspartiene i forbindelse med budsjettet. Og det forhandlingskortet Frp hadde i ermet, var å gå tilbake på avtalen om tingrettene. En hestehandel mellom Regjeringspartiene og Frp resulterte i enighet om å slå sammen tingrettene til større enheter.

I går kunne vi lese i Halden Arbeiderblad: - Tingrettene slås sammen.

60 tingretter blir redusert til 23.

De fire byene Moss, Halden, Sarpsborg og Fredrikstad slås sammen til Søndre Østfold tingrett.

Det er tidligere vist til at tingrettene i de fire byene Moss, Halden, Sarpsborg og Fredrikstad selv ønsket å slå seg sammen! Ja, den administrative ledelsen i disse tingrettene ønsket dette. Men spørsmålet var aldri blitt politisk behandlet hverken i Stortinget eller kommunene. Men med Frp på laget i Stortinget, ble det flertall for sammenslåing.

Halden tingrett er ifølge Riksrevisjonen landets mest effektive. Det har aldri vært problemer med å rekruttere høyt kvalifiserte dommere til Halden tingrett.

Foreløpig skal Halden beholde sitt eget tinghus og dagens bemanning. Men hva skjer over tid? Vil det bli rekruttert nye dommere til tinghuset i Halden når noen slutter? Vil kompetansen bli opprettholdt? Vil tinghuset i Halden overleve når det skal rasjonaliseres og penger spares?

Fredrikstad vil ha alt hos seg. Det har de aldri lagt skjul på.

Senterpartiet mener at de offentlige tjenestene skal være tilgjengelig der folk bor. Det skal ikke være nødvendig å reise mil etter mil for å kunne benytte offentlige tjenester.

I Halden må vi i dag reise langt for å komme til passkontoret, biltilsynet , veikontoret og får å ta et røntgenbilde. Senterpartiet vil også at kompetansearbeidsplassene skal beholdes i kommunene. De er viktige for å opprettholde bosettingen. Også i Halden.

Til høsten er det valg. Da er det folket som skal bestemme.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.