Elle-fotograf med et blikk for Halden stasjon

FREDRIKSHALD STASJON: Her avbildet på et kolorert postkort, brukt i 1919.

FREDRIKSHALD STASJON: Her avbildet på et kolorert postkort, brukt i 1919. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Fotograf Sune Eriksen og forfatter Frode Grytten har samarbeidet om en unik fotobok som slippes i disse dager.

«Meter over havet»

I fotoboka «Meter over havet» portretteres 33 av Norges jernbanestasjoner. På hver sin måte forteller de en del av vår kulturhistorie. Halden stasjon er én av dem.

Prosjektet har kommet i stand på initiativ fra ROM Eiendom.

Selskapet eier og utvikler eiendommer over hele landet, og forvalter flere hundre fredede og vernede bygninger, deriblant de fleste av Norges jernbanestasjoner.

Prisbelønnet

I en pressemelding om boka står det å lese:

"Fotograf Sune Eriksen har reist landet rundt gjennom alle årstider, i all slags vær og fanget øyeblikkene på stasjonene der og da.

Eriksen har de siste årene år gjort seg bemerket med sine bilder i internasjonalt renommerte magasiner som ELLE, Monocle, Kinfolk, Wallpaper og Carls Cars. Han har vunnet flere internasjonale priser og har bidratt i en rekke bokprosjekter.

Frode Grytten er en av våre mest markante forfattere. Han fikk sitt gjennombrudd i 1999 med romanen Bikubesong, og har tidligere publisert en lang rekke ultrakorte noveller på Twitter. Med sine korte, underfundige tekster tar han oss med på reisen i Meter over havet."

Fotoboka beskrives slik : Gjennom bilder fra hverdagen på og rundt perrongen dokumenteres den rollen stasjonene fortsatt har, ikke bare i å bringe oss dit vi skal - men også i å minne oss på hvor vi kommer fra.

Stasjonene står som tidsbilder fra vår felles historie og viser hvordan jernbanen og samfunnet vårt har endret seg i takt med den teknologiske utviklingen.

UNIK ARKITEKTUR: I boka portretteres stasjoner fra ulike arkitektoniske epoker med bilder og tekst. Her Elle-fotografens blikk på Halden stasjon.

UNIK ARKITEKTUR: I boka portretteres stasjoner fra ulike arkitektoniske epoker med bilder og tekst. Her Elle-fotografens blikk på Halden stasjon. Foto:

Ulike arkitektoniske epoker

I boka portretteres stasjoner fra ulike arkitektoniske epoker med bilder og tekster samt en liten faktaboks om hver stasjon. Tekstene er også oversatt til engelsk.

Dette er hva som er teksten på selve Halden stasjon:

Halden stasjon: 2,8 moh.

Bygget: 1879

Arkitekt: Peter Andreas Blix

Stilart: Historisme, middelalderinspirert gotikk

Vernet eller fredet: Ja

Fylke: Østfold

Banestrekning: Østfoldbanen

Toget stopper: Ja»

  • Halden stasjon ble åpnet som Fredrikshald stasjon i 1879 da Østfoldbanen ble tatt i bruk, den fikk dagens navn 1928.
  • Stasjonen er endestasjon på NSBs rute mellom Halden og Oslo S, men enkelte avganger fortsetter til Göteborg.
  • Fra Halden stasjon til Oslo S er det 136,64 km. Stasjonsbygget ble tegnet av Peter Andreas Blix, ble bygget i murkonstruksjon i 1879.
DER OG DA: Fotograf Sune Eriksen har reist landet rundt gjennom alle årstider, i all slags vær og fanget øyeblikkene på stasjonene der og da. Her i Halden.

DER OG DA: Fotograf Sune Eriksen har reist landet rundt gjennom alle årstider, i all slags vær og fanget øyeblikkene på stasjonene der og da. Her i Halden.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken