Ja, 408.000,- til fordeling på 26 kultur-søknader er ikke mye.

Men, det jeg tenkte da jeg leste dette i HA var følgende: ja, og det er før 1000 millioner er lånt opp for å bevare Os og deretter restaurere Rødsberg.

Blir det i det hele tatt noe å fordele etterpå?

For hva må kuttes for å betale regningen når Halden nå går ned i folketall, befolkningen eldes, det blir færre i jobb, det dør flere enn det blir født og svært få flytter hit?

Ja, jeg vet at jeg nå vil få kritikk om at jeg sutrer, men det er noe jeg ser på som en måte å forsøke å nøytralisere noen på.

Men Halden i et makroperspektiv er nå så dyster lesing, at befolkningen fortjener å få vite om dette. Hva jeg mener er årsaken til dette omtaler jeg ikke. Men jeg forsøker å konstatere fakta.

I mange år har Halden hatt en befolkningsvekst på ca. 150- 200 personer hvert år.

Og det er viktig. For klarer vi ikke å øke nå vil befolkningen gå drastisk ned når eldrebølgen slår til for fullt.

Men ifjor, i 2020, skjedde det noe. For mens Fredrikstad økte med 804 personer, Sarpsborg med 636 og Indre med 408, så kom Halden så vidt over 0 med 15 personer. Det hører med til historien at i alle de tre andre kommunene ble det også født flere enn det døde.

Avstanden til Oslo, vil noen si. Nei, både Hamar og Larvik økte, med hhv 140 og 300 innbyggere. Og trenden fra ifjor forsterker seg i år. Alle de nevnte byene økte i 1. kvartal i år, mens Halden gikk tilbake med 10 personer. Går vi ned med bare 100 innbyggere kommer det hele 5 mill kr. mindre fra Staten + den skatten den enkelte bidrar med.

Så hvem skal betale for hva jeg mener er «galskaps-prosjektet» Os? Jeg tenker ikke arkitektur, men økonomi!

Det å være på Robek var en viktig lærdom, som i hovedsak gikk ut på at vi bare skal investere i nytt dersom det fører til lavere kostnader. Hadde vi vært på Robek fortsatt, ville vi ikke fått lov av Staten til å gjennomføre prosjektet ut fra det kostnadsbildet vi ser.

Det forunderlige er at det er helt tyst i Halden. Ingen sier noe. Det er som om ingen bryr seg.

Men det burde vi gjøre. For hvis f. eks. bassenget ryker på Remmen må vi regne med å busse elevene til nabobyene i flere år. For det er selvfølgelig en grense for hva en av Norges fattigste byer, som attpå til stagnerer, tåler av utgifter.

Vi vil bli mange flere eldre, men det vil også dessverre bli færre barn og unge og i jobb. Faste utgifter må betales. Og som i en husholdning er det det lille ekstra det går utover når økonomien blir stram.

Derfor er kultur, idrett og undervisning, ja, barn og unge, blant de som vil merke det makro-bildet vi ser mest.

Men, om noen år, vil vi kanskje huske tilbake på 2021 med glede, for da hadde vi i hvert fall hele 408.000 å fordele på kulturaktørene ?