– Det er gøy at så mange har stilt opp til denne utstillinga. De har jo tapt gjenstandene sine for fem år framover, sier Simen Martin Olsen (13) og Jakob Wergeland Putkowski (13).

Guttene har kommet fra Fredrikstad og Hvaler for å se den historiske kunstutstillinga som lørdag ble åpnet på Fredriksten festning.

– Jeg tror nok vi er litt spesielt interesserte når det kommer til historie og kunst, men vi kommer til å anbefale utstillinga til venner og kjente hjemme, fortsetter guttene og smiler.

350 gjenstander

Den historiske kunstutstillingen går over to etasjer.

Første etasje inneholder åtte søyler med innslag av byplanlegging, historie og byens næring.

I andre etasje møter man et stort rom med glassmontere på begge sider. 350 nummererte gjenstander er blitt plassert ut. Alle er lånt og gitt fra haldensere eller mennesker som har et forhold til byen.

Det er fokusert på det å bruke alle sanser når man går gjennom utstillinga. Blant annet finnes det stikkord om Halden skrevet på gulvet, det finnes ting kan føle på og videofilm.

Mange har bidratt

Ordfører Thor Edquist har, som mange andre, bidratt til den vellykkede utstillingen som er i forbindelse med byjubileet.

Edquist har lånt ut et gammelt fotballspill, noe som falt i smak hos det yngre publikum.

– Det kuleste vi har sett er fotballspillet, sier Olsen etter å ha gått hele runden på ustillinga.

– Det er utrolig gøy å se utviklinga fra den tida dette ble laget til nå, legger Wergeland Putkowski til, tydelig enig med kameraten.

Vil forundre publikum

– Gjenstander er en reise i tid, åpnet avdelingsdirektør for Halden i Østfoldmuseene, Gaute Jacobsen, talen sin før publikum ble sluppet inn for å se utstillinga for første gang.

Håvard Dahle sto for underholdning med sang og gitarspilling både ute og innendørs. Publikum virket fornøyd med utstillinga, og kommentarer som «dette er kjempeflott» kunne høres rundt omkring i lokalene.

– Vi ønsker å forundre publikum med utstillinga. Vi håper at dette er hva haldenserne vil se, avslutter Jacobsen.