Som sarping er jeg ikke så godt vant hva gjelder turmål med servering i utkantene av kommunen. Vi har riktignok fantastiske Soli Brug, et par kafeer i Trøsken/Kjerringåsen på vinteren og noen sommeråpne steder i tilknytning til marinaer og campinger i Skjebergkilen. Men kafeene ved Sølvstufoss, Furuholmen og Børtevann er ikke lenger i drift. Turmålene våre i skauen og langs vannet har ofte utsiktstårn, men maten og drikka må bringes i egen sekk. Herregårdene våre har heller ikke noe å bite i. Halden, dere er privilegerte!

Jeg blir imponert av den rikdommen av serveringssteder «utkant-Halden» har, noe jeg har oppdaget nå under pandemien. Haldensere er veldig opptatt av at de må til Sarpsborg for å bowle og bade. Der er vi i Sarpsborg heldig stilt, men på en solskinnsdag er det jo virkelig til Halden man burde dra!

Turmål i gangavstand til sentrum er viktig. For turister og dagsbesøkende med tog er det nesten en forutsetning. Da er det jo fantastisk at Halden med Rødnabbene kompletterer Rød Herregård og Fredriksten festning så det blir turmål i overkommelig gangavstand i alle tre retningene hvor Halden sentrum har naturen tett på seg.

Det er imidlertid når man inkluderer turmål i omlandet rundt selve bybåndet fra E6 til Tistedal at Halden virkelig rager over mellomstore byer flest. Om vi ser på steder som i hvert fall tidvis har et serveringstilbud kan vi vel i en halvsirkel telle opp ti steder fra vertshuset i Sponvika via klatreparken på Ekås til Østgård, Venås, Høiås, Brekke sluser, Krusetertjern, Ormtjern, Erte og campingen på Bakke. Disse er unektelig mer bilbaserte, men med dagens elsykler er det jammen mange familier som også kan ha dem i passende dagsturavstand uten å sette seg i bilen.

De siste årene har «samling» av turmål kommet på moten. Østfold bedriftsidrettskrets har gjort mange østfoldinger bedre kjent i eget fylke med sin app der det hvert år legges inn 15 nye turmål i fylket. Det er sjelden mer enn et par fra Halden, og lite fokus på at det skal være turmål hvor det kan legges igjen penger. Stolpejakten er en annen populær app som har litt samme fokus.

Jeg synes ikke vi skal være så redde for å løfte fram også turmål som har et minimum av serveringstilbud og toaletter. Dette gjør turer dit mindre kompliserte, og ved å bidra til mer aktivitet ved slike turmål kommer omsetningen til glede for de næringsdrivende og frivillige som står bak tilbudene. Det kan bidra til at et fullverdig vertshus som det i Sponvika kan utvide åpningstidene. Det kan gjøre at en sporadisk åpen kiosk som de på markahyttene kan ha flere dager åpent.

Jeg blir nesten litt urolig for om Haldens utrolig mange tilbud skal slå i hjel hverandre. Selv med samordning av åpningstider så ulike steder har åpent ulike dager virker det voldsomt med over 10 serveringssteder primært rettet mot besøkende på dagstur, i en by med drøyt 30 000 innbyggere. Rødnabbene har noe eget ved seg og kan i stor grad bidra til å trekke besøkende også fra 160 000 bosatte i Nedre Glomma og 20 000 hytter og campingvogner i Hvaler og tilgrensende kommuner.

Jeg oppfordrer virksomhetene som lever av dagsbesøkende til å samarbeide slik at flest mulig av dem som oppdager én av turdestinasjonene i Halden blir nysgjerrig på flere og får lyst til å samle alle sammen. En app der man får krysse av når man fysisk befinner seg på stedet kan være én måte å gjøre det på. En annen måte å trekke folk til hele spekteret av tilbud kan være et gammeldags klippekort der de som har kjøpt noe på alle stedene i løpet av sesongen kan være med i trekningen av flotte premier.

Så skal vi ikke glemme at det ligger tre steder umiddelbart over grensa som etter pandemien også hadde hatt stor glede av å være en del av en slik ordning: Saluhallen på Svinesund, Grensestua på Kornsjø og Nellies like sør for flotte Elgåfossen. Ikke alle de 16 stedene jeg nå har ramsa opp ligger langt inni marka, men alle har flott turterreng like i nærheten.

Det er interessant med oppblomstringen av serveringssteder utenfor byen, og at dette skjer tross all verdens urbanisering. Hvis vi fortsetter å være glade i å besøke eget nærmiljø etter pandemien, går det an å drømme om enda flere turmål med servering enn vi har nå. Personlig er det fem steder jeg tenker kunne hatt et potensial i Halden i så måte: Mørvika fort, Hjelmkollen med sin fantastiske utsikt, Budalsvika ved nasjonalparken (mange andre DNT-hytter er betjente), Østerbo og Vevlen. Hvis vi skotter et steinkast inn i nabokommunene hadde det ikke vært dumt å kunne kjøpe lunsj ved Dusa, Børtevann, Sandbekk mølle og Klaretjern heller, og det ville nok blitt tilbud også mange haldensere hadde satt pris på.

Men nøkkelen til videre vekst vil alltid være å bruke de tilbudene man allerede har. Så mens vi venter på Rødnabbene og andre spennende nyetableringer oppfordrer jeg alle haldensere og østfoldinger til å bruke Fru Østgaard, Ertehytta, Ormtjernhytta og alle de andre flotte stedene som prøver så godt de kan å opprettholde et tilbud til glede for turfolket. Dere gjør en viktig jobb for både folkehelsa, skatteinngangen og Haldens omdømme!