Gå til sidens hovedinnhold

Halden er en del av verden

FRITT ORD

Lokalpolitikk er lokalpolitikk – men kan være mer enn vei- vann og kloakk. I mai tok partiet Rødt prisverdig opp at også Halden, som en del andre kommuner i landet vårt burde ha som et prinsipp at man ikke kjøper varer eller tjenester som er produsert i landområder som er okkupert av en fremmed krigsmakt. Slik tilfellet er med okkupasjonen og nybygging på okkupert land i Palestina av kriger-staten Israel.

Og det finnes selvsagt flere slike områder i verden. Nå er det noen kilometer fra Halden til Palestina, men jeg synes likevel det var beklagelig at vår lokale Ordfører Anne-Kari Holm ikke kunne sette denne saken opp til kommunestyret.

Halden har vennskapskommuner i andre land. Halden er tross alt en del av verden. Det er lov å ha prinsipper og sende signaler selv om det sikkert ikke er ofte at kommunen kjøper varer produsert på disse okkuperte områdene i Palestina.

Også Halden har en gang vært okkupert av en annen statsmakt. Tyske nazister regjerte i våre gater og bygninger. Jeg tror vi ville reagert om tyskerne satt i gang i 1940-45 med å bygge landsbyer, ferieområder og starte industri på okkupert område – som selvsagt er i strid med folkeretten.

Jeg husker tilbake da jeg var guttunge i Haugesund og ble sendt av gårde til det som den gang het Samvirkelaget (og faktisk føltes «Litt ditt» i motsetning til dagens Coop – da fikk jeg med meg en handlelapp der det uttrykkelig sto «ingen varer fra Sør Afrika». Det var langt fra Haugesund til apartheid-staten Sør-Afrika – men folk flest ville markere en holdning.

Der burde kommunestyret i Halden fulgt oppfordringen fra partiet Rødt. Mitt tidligere parti – Arbeiderpartiet venter jeg ingenting av i dette spørsmålet – siden opprettelsen av staten Israel har partiet nøyet seg med å være littegrann «forarget» i sine første-mai taler – utover det stort sett ikke løftet en finger.

Kommentarer til denne saken