Dette må du ikke finne på å gjøre før du legger deg

Fornøyd: Egil Pinås (sittende) og Rune Nilsen anbefalte Malin Bråthen å kjøpe nytt brannslukningsapparat, men var ellers svært fornøyde med tingenes tilstand hjemme hos familien Bråthen. Alle foto: Thomas Lilleby

Fornøyd: Egil Pinås (sittende) og Rune Nilsen anbefalte Malin Bråthen å kjøpe nytt brannslukningsapparat, men var ellers svært fornøyde med tingenes tilstand hjemme hos familien Bråthen. Alle foto: Thomas Lilleby

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Denne uka gjennomfører Halden Brannvesen aksjon boligbrann. En av tingene de advarer mot er bruk av elektriske apparater om natta.

DEL

HA var med brannmennene Egil Pinås og Rune Nilsen på hjemmebesøk i Knardal.

– Det er fint å få besøk av brannvesenet og veldig bra at de går rundt og sjekker. Det er jo visse ting man ikke tenker på. Jeg visste for eksempel ikke at det var holdbarhetsdato på brannslukningsapparater, forteller Malin Bråthen, som var en av dem som fikk brannvesenet på døra.

Mange røkvarslere

Brannslukningsapparatet var for øvrig det eneste Nilsen og Pinås hadde å klage på. Ellers var de svært fornøyd med at det var røkvarslere i alle rom og at det ikke ble brukt skjøteledninger. Det elektriske anlegget var også nytt og gamle skruesikringer byttet ut med nye automatsikringer.

– Vi har vært bevisste på dette med røkvarslere og vil heller ha litt for mange enn for få, sier Bråthen.

Nilsen og Pinås forteller at de fleste er relativt flinke.

Hjemmebesøk

Sammen med sine kolleger besøker de en rekke boliger i Halden denne uka.

– Aksjon boligbrann er en landsomfattende aksjon som gjøres lit forskjellig ulike steder i landet. Vi har altså valgt å gå på hjemmebesøk. Andre steder velger de annonsekampanje og noen steder kan man selv bestille besøk fra brannvesenet hvis man ønsker en inspeksjon, forteller Nilsen.

Det er frivillig å ta imot brannmennene og Nilsen og Pinås forteller at de fleste er imøtekommende.

- Røkvarslere er billig livsforsikring

De understreker viktigheten av å ha orden på brannsikkerheten i hjemmet.

– Mange branner starter i hjemmet og det å ha skikkelig og det å ha røkvarslere og slukningsutstyr er en billig livsforsikring, mener de.

Duoen forteller at de fleste har røkvarslene i orden, mens når det kommer til slukkeutstyr er det mer variabelt. Mange har gamle apparater og noen har det også på bortgjemte og vanskelig tilgjengelige steder i huset.

En i hver etasje

Kravet er at det skal være en røkvarsler i hver etasje. Det kan også være lurt å ha seriekoblede varslere og mange velger å ha en røkvarsler på hvert soverom.

Desember er en brannmåned med dekorasjoner og levende lys.

– Det er viktig å blåse ut lys og passe på at det for eksempel ikke brenner lys som små barn eller husdyr kan rive ned.

Nå for tiden er det også en helt annen bruk av elektriske apparater enn tidligere. Brannmennene understreker at man ikke skal lade om natta og at støpsler til aldere bør tas ut.

Slå av vaskemaskin

– Det er også viktig at man ikke setter på oppvaskmaskin, tørketrommel eller vaskemaskin før man går og legger seg. Det går masse strøm gjennom denne type apparater og de kortslutter fra tid til annen. For en barnefamilie kan det være fristende å la vaskemaskinen gå om natta slik at den er klar når man våkner, men det er ikke verdt risikoen, mener de.

Den økte bruken av ulike elektriske apparater kan også føre til økt bruk av skjøteledninger, noe som medfører økt brannfare og absolutt ikke er å anbefale.

Dersom man er skeptisk til å slippe inn fremmede, opplyser brannmennene at de kommer i uniform og har legitimasjon. De kommer også i uniformerte biler.

– Det er fint å fokus på dette med brannsikkerhet og de fleste er positive. Vi kommer med informasjon og ikke med pekefingeren, sier de til slutt.

- Sjekk røkvarsleren

Den 1. desember var røkvarslerens dag. Den inntreffer hvert år og er ment som en påminnelse for å forebygge branner og ha røkvarslerne i orden hjemme i de tusen hjem før juletida setter inn.

– Vi oppfordrer alle som ikke allerede har gjort det, til å skifte batterier i røkvarslerne sine og sjekke at de fungerer som de skal, sier Rune Nilsen.

Det kan også være en fin anledning til å sjekke om man har det røkvarsler i de rommene man bør ha det. Minstekravet er en i hver etasje. Brannmennene anbefaler at man velger seriekoblede varslere i hus med flere etasjer.

De fleste er flinke og mange har også flere enn en varsler i hver etasje. Mange selger slike varslere og alle som selges i Norge og er CE-merket er godkjente.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken