Halden blant de hundre beste kommunene i Norge

Halden er på 92. plass og havner på topp hundre på lista over beste kommuner i Norge. Ordfører Anne Kari Holm og leder for avdeling samfunnsutvikling Jens Petter Berget er veldig fornøyd med plasseringen.

Halden er på 92. plass og havner på topp hundre på lista over beste kommuner i Norge. Ordfører Anne Kari Holm og leder for avdeling samfunnsutvikling Jens Petter Berget er veldig fornøyd med plasseringen. Foto:

Halden klatrer på lista og havner på 92. plass. Aremark kommune er dårligst i Viken og havner på 343. plass av 356 kommuner.

DEL

Det fins et kommunalt norgesmesterskap hvor Halden klatrer på pallen. Nå er Halden kommune blant de hundre beste av alle kommuner i Norge. Og vi scorer spesielt høyt på kompetanse og næringsliv.

92. plass

Undersøkelsen er utført av NHO Viken Oslo som rangerer kommunene etter attraktivitet og lokal vekstkraft basert på forhold ved næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommunal økonomi. Tallgrunnlaget er fra 2019, og Halden havner på 92. plass av alle de 356 kommunene.

Halden kommune har ligget rundt 90-tallet de siste fire årene og fortsetter å stige. Den siste undersøkelsen viser at Halden passerer både Moss, Sarpsborg, Rakkestad og Indre Østfold på lista. Det er kun to Østfold-byer som ligger over. Det er Fredrikstad og Råde.

NHO Oslo Viken har plassert Halden på 92. plass på grunn av byens varierte næringsliv ved at mange er ansatt i privat sektor. I tillegg står det i begrunnelsen at Halden kommune klarer å tiltrekke seg nye, yngre og kompetente innbyggere.

Stolt over næringslivet

Jens Petter Berget er leder for avdeling samfunnsutvikling i Halden kommune og sier til HA at kommunen har i flere år utviklet et godt samarbeid med flere arbeidsplasser i Halden som fører til de gode resultatene. Det er for eksempel Smart Innovation, Saugbrugs, Nexans, Institutt for Energiteknikk (IFE) og Norsk nukleær dekommisjonering (NND).

– Disse rapportene viser at det vi gjør fungerer. Jeg tror vi får enda større, positive forskjeller framover fordi vi har store prosjekter på gang med næringslivet, sier Berget.

Han drar også fram at kommunen har vært med å tilrettelegge Halden Næringsutvikling som allerede har bidratt til mye bra i Halden allerede.

– Her har politikerne bevilget penger til å kunne starte opp en profesjonell næringsforening med en veldig dyktig daglig leder som gjør mye bra for næringslivet i byen, sier Berget.

– Vi er sikre på at vi går riktig vei når det kommer til næringsliv og kompetanse. Vi jobber tett med Ungt Entreprenørskap og Kunnskap i Sentrum, slik at vi egentlig starter på barneskolen for at unge skal forstå næringsliv som kan føre til høyere utdanning. I tillegg til at vi jobber tett med bedriftene i Halden. Alt settes i et godt og tydelig system som genererer til mer kompetanse i kommunen, sier Berget.

Kan bli mye bedre

Ordfører Anne-Kari Holm sier hun er stolt over plasseringen og sier at Halden kommune skal jobbe hardt for å beholde plasseringen og stige enda mer.

– Selv om det «bare» er 92. plass, så er Halden best uansett. Det er mange store kommuner som satser kraftig som vi ligger langt foran fordi vi gjør det så bra, sier hun.

Berget sier det er ingen tvil om at kommune nå skal jobbe enda hardere for å fortsette den gode utviklingen. NHO Viken Oslo skriver flere forslag kommunen kan gjøre for å lykkes i de forskjellige kategoriene.

Blant annet at kommunen bør ha et konkurransedyktig avgiftsnivå som gjør det attraktivt for bedriftene å etablere seg og utvide. Halden bør også legge til rette for et bredt spekter av bedrifter og bygging av boliger i ulike typer, slik at folk vil flytte hit. I tillegg sliter Halden med det samme som mange andre Østfoldkommuner med høy ledighet, høy andel uføre og høyere sykefravær enn landsgjennomsnittet.

– Dette er ikke noe som er gjort på et blunk, og kommunen samarbeider godt med NAV for å tilrettelegge for dem som står på utsiden av næringslivet i dag, sier Berget.

– Nå må vi fortsette det gode arbeidet vi har startet opp og sørge for at økonomien blir ivaretatt. Det blir en utfordring med tanke på koronakrisa, men vi må sørge for at vi får den kompetansen vi trenger så vi fortsetter å score høyt, sier Holm.

Artikkeltags