Gå til sidens hovedinnhold

Feiret jubileum med historisk kåseri

Artikkelen er over 5 år gammel

Mandag 31. januar i 1876 åpnet Halden Bibliotek.

Biblioteksjef Nina Ewart ønsket fornøyd velkommen til bursdagsfeiring på Halden Bibliotek lørdag formiddag. Over 50 historieinteresserte haldensere møtte opp for å feire byens bibliotek.

Historisk kåseri

Jens Bakke fra Idd og Enningdalen historielag holdt et spennende historisk kåseri for ivrige publikummere i voksenavdelingen på biblioteket.

Han forteller at det på midten av 1700-tallet var vanlig at allmennheten kunne lese, og at det på den tiden fantes enkelte bøker i hjemmene. Likevel var det labert med skriveferdigheter.

Selv forteller Bakke at han på loftet på gården sin fant en bok fra 1776, og en fra 1797.

- Denne boka er nok ikke verdt mye i dag, men på 1700-tallet kostet den ei ku, forteller Bakke om boka fra 1776.

Barna feiret i barneavdelingen

Også i barneavdelingen på biblioteket ble det feiring. Samtidig som Bakke holdt sitt historiske kåseri, leste Torbjørn Østby fra Fredrikshald Borgervæpning for barna fra boka "Det frivillige kompani". Boka handler om en gutt som forteller om sine opplevelser i Halden i gamle dager.

I tillegg ble det bokmysterie-konkurranse og boller til barna.

Bibliotek med tilholdssteder

Dagens plassering på Halden Bibliotek, er den siste i en lang rekke. Tidligere har biblioteket holdt til i skolen på Busterud, nåværende Rødsberg ungdomsskole, deretter flere gamle skolebygninger. I 1916 flyttet biblioteket til Fayegården som til da hadde vært en skole for piker.

Etter hvert som biblioteket hadde behov for større plass, ble det i 1986 klart for åpning i den gamle Gutteskolen som er den nåværende plasseringen til biblioteket.

- Gøy med mange historieinteresserte

- Dette har vært utrolig hyggelig, og gøy at over 50 kom hit og ville feire i dag, sier biblioteksjef Ewart etter at det historiske kåseriet var klart.

Ewart forteller at de i biblioteket fortsatt har gamle protokoller fra bibliotekets tidlige år. Kanskje også protokollene som viste hvem som ga bokgaver til det kommunale biblioteket fra året før det åpnet i 1875.

- Det er veldig mange historieinteresserte i Halden, og det er mange av dem som kom i dag og ville markere denne dagen, fortsetter hun fornøyd. 

Kommentarer til denne saken