Det går definitivt feil vei for Halden Arbeiderparti. Ingen bør bli overrasket dersom partiet havner i opposisjon i sin tredje fireårsperiode på rad. Og nettopp opposisjon har ikke vært noen suksess.

Vi skal ikke gå så veldig langt tilbake før situasjonen var en helt annen: Ved valget i 2007, gjorde partiet et brakvalg! Ap fikk hele 43.6 prosent av stemmene, og Haldens populære ordfører Per Kristian Dahl skulle skinne i ordførerstolen i en ny periode. Sånn gikk det definitivt ikke! To år senere, og omtrent samtidig, kom både ishall-saken og HA-saken. To vonde episoder som partiet håndterte dårlig, og som engasjerte velgere bet seg merke i. Det skulle få konsekvenser.

Resultatet lot nemlig ikke vente på seg. I 2011 tapte partiet 12 prosent oppslutning, og fikk «bare» 31.7 prosent. Dahls dager på ordførerkontoret var talte. Høyre ble største parti, og Thor Edquist overtok ordførerklubba i den gamle industribyen. I fire år kranglet Ap-toppene med Edquist så det ga gjenlyd i hele byen. Ikke minst da det ble avdekket at kommuneøkonomien var kjørt fullstendig i grøfta med Ap i førersetet. HA skrev på lederplass at det ville være en ulykke for Halden dersom både Edquist og Dahl ble sine partiers ordførerkandidater. Så dårlig var tonen dem imellom.

Dahl ble ikke ordførerkandidat, men det hjelp lite. Det gikk enda dårligere i 2015. Kirsti Brække Myrli var partiets listetopp. Det endte med en ytterligere reduksjon i oppslutning – til 29.7 prosent. Samtidig vokste Høyre ytterligere, og framsto som Haldens desidert største parti.

Den nære historien kjenner vi; Linn Laupsa skulle prøve det Brække Myrli ikke var i nærheten av å lykkes med. Men partiet falt som en sten, og fikk rekordlave 17.6 prosents oppslutning. Med andre ord: Fra 43.7 til 17.6 prosent på 12 år.

De siste årene har Halden Arbeiderparti vært preget av sterk intern uro, og store personlige motsetninger. Ledere har kommet og gått, og det er blitt dannet fraksjoner. Partiet har vært i full og ødeleggende splittelse. Hvorfor har det gått slik?

I perioden 2011–2015 skrek Halden Arbeiderparti etter fornyelse. Det var noe gammelmodig over hele partiet. Moderniseringen kom. Anført av Kirsti Brække Myrli og Arve Sigmundstad, skulle partiet moderniseres, samles og åpne seg opp. Det resulterte i begrepene «Gamle Ap og «Nye Ap». Lufta måtte renses. I kjølvannet forsvant flere av de gamle partitoppene: Svein Olaussen, Per Kristian Dahl, Nils Sagstuen, og etter hvert Paul Kristiansen. Men den nye ledelsen tok aldri noe oppgjør med den gamle lukkede kulturen, og den dårlige økonomiske styringa partiet hadde hatt store deler av ansvaret for. Det viste seg å ikke være en suksessoppskrift.

Men åpenhet fikk vi. HA har referert fra flere opprivende møter. Blant annet nominasjonsmøtet i november i fjor, og medlemsmøtet på Risum like før valget. På det første trakk Kirsti Brække Myrli seg som ordførerkandidat til fordel for Linn Laupsa. På det andre trakk hun seg som partileder. Samtidig trosset som kjent kommunestyregruppa medlemsmøtets flerttallavgjørelse i Os-saken.

Det er åpenbart kommet en ny fraksjon: «Helt nye Ap». De har vunnet maktkampen, og gått sammen med «Gamle Ap». «Nye Ap» er utradert. Samtidig ser vi kraftige reaksjoner på Facebook over at partiets diskusjonsgrupper er blitt stengt. Betyr det at partiets åpenhetslinje reverseres? Skal Halden Ap tilbake til lukkede dører og diskusjoner? Det er grunn til å stille spørsmålet.

Halden Ap befinner seg nå helt på bunn. Partiet har nærmest ødelagt seg selv. Det har det vært trist å bevitne. Mange er sinte. Andre er lei seg. Det kan bare gå oppover. Det skal bli spennende å se hva det er som stiger opp av asken.