– Vi trenger ungdom

TRENGER FLERE SLIKE: Unge entreprenører fra Aremark skole: Ana, Stine, Karoline, Adrian, Marius, Anders, Ane, Anna og Christina  deltok under under finalen i Ungt Entreprenørskap Østfold i fjor. Arkivbilde.

TRENGER FLERE SLIKE: Unge entreprenører fra Aremark skole: Ana, Stine, Karoline, Adrian, Marius, Anders, Ane, Anna og Christina deltok under under finalen i Ungt Entreprenørskap Østfold i fjor. Arkivbilde. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Aremark trenger flere unge entreprenører i bygda, sier ordfører Geir Aarbu.

DEL

Hele 60 personer møtte opp til folkemøtet på Furulund i Aremark onsdag kveld.

Representanter fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Høyre satt i et panel for å debattere hvordan de ser på bygdas næringsutvikling.

Kan ikke være kresen

– Ta imot de som har lyst til å satse, er oppfordringen fra regiondirektøren i NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon) Østfold Espen Evensen.

– Hvor kresen har Aremark råd til å være når det gjelder statlig næringsliv? Ta de som vil satse på alvor, repeterer han.

På storskjermen vises tre enkle ord: «Ja er bra», som igjen repeterer oppfordringen hans.

Bildet: Håkon Tolsby sto for innledningsordene ved folkemøtet om Aremarks framtid på Furulund onsdag kveld. Foto: Kristine Aas

Muligheter i aremark: Håkon Tolsby sto for inngangsordene ved folkemøtet om Aremarks framtid på Furulund onsdag kveld. foto: Kristine aas

Muligheter i aremark: Håkon Tolsby sto for inngangsordene ved folkemøtet om Aremarks framtid på Furulund onsdag kveld. foto: Kristine aas Foto:

Muligheter i Aremark

– Det sier meg at noen tror på at det er muligheter i Aremark, er innledningsordene fra Håkon Tolsby, som selv driver Stora Lee Camping i Aremark. – Noe må gjøres, og det skjer ikke av seg selv.

– Så, hva skal til?, fortsetter han.

– Vi trenger at politikerne er engasjerte og lojale, at vi har engasjerte, lojale og kunnskapsrike byråkrater og ikke minst, så trenger vi engasjerte innbyggere som vil skape en levende bygd med arbeidsplasser og aktivitet.

Færre og færre

Sakte og rolig, men sikkert, har Aremarks befolkning gått nedover. I 1986 var det 1500 innbyggere, mens i fjor var det 1405.

 I 2012 ble det klart at antall eldre nå har passert antall unge som bor i Aremark.

Det store spørsmålet blir dermed hvordan man kan få tilbake de unge til bygda.

Må skape aktiviteter selv

I tillegg står turismen, med sine muligheter og utfordringer på dagsordenen. Uten noen spesielt store attraksjoner i Aremark, er det viktig å fokusere på det kommunen allerede har, blir det sagt.

– Vi må skape aktiviteter selv, og trekke folk til Aremark, sier Tolsby.

– Det må bli mulig å bygge i 100-meterbeltet, det må skje en utbedring av Aremarks dårlige infrastruktur og ødelagte grusveier bør asfalteres.

«Push» framover

Tor Øyvind Solberg var med på å etablere Ara Maskin AS i 2010. Firmaet importerer maskiner og utstyr rettet mot landbruk og entreprenørvirksomhet, og er lokalisert i Aremark.

– Alle har mulighet, om man bare får en idé. Og alle kan, hvis de vil og har lyst til å prøve, sier han. – Det er mulig å gjøre mye selv. Det er absolutt mulig å starte i Aremark, legger han til.

Solberg nevner også at det er viktig å ikke bare se hverandre som konkurrenter, og heller «pushe» de som prøver framover.

- Glem ikke det som allerede er her. Bruk butikken, bensinstasjonen, legekontoret og tannlegekontoret. Få det vi har til å blomstre, er oppfordringen fra bygdas politikere for å redde næringslivet i Aremark.

Attraktivt for unge

– Vi mangler de unge menneskene, sier Aremarks ordfører Geir Aarbu.

– Nye som etablerer seg her må tas godt imot. I tillegg må vi få til et godt fungerende bredbånd, var det enighet om under debatten.

– Vi må tenke på boligenheter, og markedsføre det gode vi allerede har her i Aremark, sa ordfører Geir Aarbu fra Senterpartiet.

Ikke forurensende

Det var enighet om visjonen for Aremarks framtid blant de fire forskjellige partiene. Noe av det viktigste var å få til en positiv grunninnstilling.

– Ja til alle typer næring og industri, så sant den ikke er forurensende, avsluttet ordføreren.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken