HA er en vital 90-åring! Vi har rigget oss for framtida

90 ÅR: 28. september er det 90 år siden HA kom på gata første gang. Vi skal også minnes redaktør Johs Stubberud og disponent Johs. Andreassen som sto opp mot okkupasjonsmakta under krigen. Foto: Hans-Petter Kjøge

90 ÅR: 28. september er det 90 år siden HA kom på gata første gang. Vi skal også minnes redaktør Johs Stubberud og disponent Johs. Andreassen som sto opp mot okkupasjonsmakta under krigen. Foto: Hans-Petter Kjøge

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I morgen, 28. september, er det nøyaktig 90 år siden Halden Arbeiderblad kom på gata med sitt aller første nummer. Avisa hadde en stab på seks personer og en settemaskin i spartanske lokaler i Telegrafgården. I det samme kvartalet som avisa holder til i dag, men ikke fra i morgen. Da flytter vi til toppetasjen i Sparebankbygget på Wiels plass! Ved en pussig tilfeldighet flytter HA den samme helga som avisa jubilerer. Det skal vi selvsagt feire, lørdag kveld.

Det er en vital 90-åring vi skriver om i dag! HA har en svært innholdsrik, og til tider dramatisk historie. Det har vært utkjempet mang en kamp. Men lokal-avisa i Halden har de siste årene tatt grep som har gitt oss mer stabil økonomi og bærekraft. Ikke minst har grepet med å satse så tydelig digitalt gitt HA vind i seilene. Vi har snudd opplagsnedgangen. For første gang på flere år har vi nå mer enn 7.000 abonnenter. Om kort tid vil flertallet av abonnentene bare være digitale.

Haldens Arbeiderblad fikk en feiende start! Abonnementetstegningen gikk langt utover det som var forventet. Etter bare noen uker, pustet avisa konkurrenten Amta i nakken. I dag er det mange år siden Amta gikk inn, og HA ble eneste avis i distriktet vårt. Det er en forpliktelse vi føler på ofte. Ikke minst viktighetene av å være en fri og uavhengig avis for alle som føler at Halden er deres by.

Fra tid til annen har det stormet rundt HA. Og avisa har hatt en redaktør som ofret livet for det frie ord. Johs. Stubberud var redaktør da krigen brøt ut. Han nektet å bøye seg for okkupasjonsmakta, og skrev sin legendariske lederartikkel der han slo fast at HA var «Ingens herre – ingens træl». Et slagord som fremdeles gjengis på meningssidene i hver utgave av HA. Stubberud døde i konsentrasjonsleiren Sachsenshausen 4. mars 1942. Disponent Johs. Andreassen tilbrakte fire år i konsentrasjonsleir.

Det er en tid for alt. Da A-presse-konsernet så dagens lys i 1990, sto HAs sterke redaktør Arvid Johanson imot. I god haldensk ånd og tradisjon ville han at de lokale eierne skulle beholde kontrollen over avisa. A-pressen ble største eier, men fikk ikke flertall. Den hadde den lokale arbeiderbevegelsen. Dette var en driftsform som fungerte i mange år, men som ble besværlig da nedgangstidene kom i norsk avisbransje. De lokale eierne ville verne om avisa trykkeri, og sikre arbeidsplassene. Samtidig kjempet A-pressen en durabelig kamp for å sikre seg nok aksjer til å få kontroll. Det klarte de ikke. Ikke før i 2010. Da holdt HA på å gå konkurs fordi driftsformen de lokale eierne ville ha ikke lenger lot seg gjennomføre. Selv Arvid Johanson innså at hvis HA skulle reddes, måtte de lokale aksjonærene selge til A-pressen. Og sånn ble det.

I de tøffe årene etterpå måtte HA kutte kraftig i kostnadene, og modernisere og effektivisere driften. Det er få virksomheter i Halden som har vært igjennom større omstillinger i Halden-samfunnet enn nettopp HA. Nå har dette gitt resultater. I dag er faktisk HA en av avisene som er best rigget for framtidas utfordringer i hele Amedia-konsernet.

HA er en sterk merkevare i Halden. Mange har et forhold til oss. Vi får både ris og ros. Sånn skal det være! Noen er også opptatt av å gi oss stempel som politisk støttespiller. Både for de røde og for de blå. Både vår forgjenger Frode Rekve og HAs nåværende redaktør forfekter ordene «fri og uavhengig». Det betyr at også vi kan dele ut ris og ros – til alle. Heldigvis har flertallet av leserne våre oppfattet dette poenget.

Men avis skal være mer enn det. Det viktigste er å formidle relevante nyheter. Hva hadde for eksempel debatten om Os-prosjektet vært uten HA? Hvem skulle ha formidlet saken som så mange er opptatt av? Vi skal også fremme identitet og patriotisme. Ja, være både vaktbikkje og lim i lokalsamfunnet.

HAs jubileumsgave til leserne var serien 90 år – 90 folk. Den ble tatt godt imot. I dag flytter vi! Og satser på 90 nye år som hele Haldens lokalavis!


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken