Gå til sidens hovedinnhold

– Det var sterkt og vakkert

Artikkelen er over 5 år gammel

Filmen om H2Hs arbeid i Romania gjorde inntrykk på publikum i kultursalen.

Kristine Flyvholms dokumentar "Smil, det er smittsomt", som handler om Florin og de andre fattige barna i Romania, fikk fram følelsene til de rundt 130 personene i Brygga kultursal torsdag kveld.

Mørke barneøyne fulle av glede, ansikter som sprekker i latter, ivrige barnehender som leker med biler, tynne armer som omfavner.

Både publikum og ikke minst haldenserne i Flyvholms film fikk kjenne på smitteffekten arbediet til Tom Andreassens og H2H har i Romania.

— Store forskjeller

— Det var veldig spesielt å være der, forteller Cathrine Trønnes Lie.

Hun tilbragte fem dager sammen med moren Marit Østli Trønnes og lillesøsteren Victoria i på barnehjemmet Mia's Children og hjemme hos den lille gutten Florin og hans familie.

Til tross for at det er to år siden de var der, sitter inntrykkene sterkt i.

— Det er kjempestore forskjeller på våre liv i rike Norge og på hvordan de barna har det, sier Cathrine.

Knyttet sterke bånd

— Jeg har forandret meg etter at jeg var der, fastslår Victoria.

— Jeg tenker særlig på det når jeg spiser. At barna der nede ikke kan spise seg mette, fortsetter hun.

Søstrene svarer klart og tydelig ja på spørsmålet om de ville reist tilbake og forteller at begge ble sterkt knyttet til barna de møtte. Det kom også tydelig fram i filmen til Flyvholm.

— Hvis jeg hadde kunnet, hadde jeg tatt med meg så mange barn det var plass til i kofferten, sa Victorie på filmen etter å ha besøkt barnehjemmet.

Bildeserie

BILDER: Smil - det er smittsomt

 

— Fint og skummelt

Filmregissøren selv, Kristine Flyvholm, setter veldig pris på responsen hun fikk etter visningen av filmen.

— Det var fint og skummelt og alt på en gang å vise fram filmen til publikum. Nå er det over tre år siden prosjektet startet, og det var utrolig hyggelig at folk kom bort til meg, ga meg en klem og sa at det var en fin film etter visningen. Denne kvelden har vært en fin opplevelse, sa hun til HA torsdag kveld.

Filmen skal brukes av H2H for å vise fram arbeidet de driver med i Romania.

— Vil fortelle om H2H

— Jeg merket det allerede første gangen jeg var der nede. At dette måtte flere få vite om. Verdiene til H2H er verdt å spre og fortelle videre. Det viktigste for meg er at H2H kan bruke denne filmen til å smitte enda flere, sa Flyvholm.

— Dessuten er det fint at de som engasjerer seg, men som ikke har vært i Romania, kan se at det nytter. At bidragene deres hjelper, fortsatte hun.

Hun forteller at møtet med Tom og barna i Romania har fått henne til å endre retning på karrieren.

— Det er dette jeg vil. Det fins ikke noe annet alternativ, konstaterte Kristine Flyvholm som reiser til Algerie på onsdag for å ferdigstille en dokumentar om flyktninger fra Vest-Sahara.

Ungdom samler inn penger

Før og etter visningen av filmen var det musikalske innslag av Hege Brynildsen og Omar samt Frank Skovrand.

— Tusen takk for en vakker film, sa sistnevnte før han sang og spilte.

Tom Andreassen takket blant andre sin gode venn Christian André Hagen.

— Han er årsaken til at Halden videregående skole først ved Trosterødberget og nå også ved Risum og Porsnes samler inn penger til H2H i stedet for Operasjon Dagsverk. Dette har spredd seg til Borg videregående skole i Sarpsborg og kanskje til Vestby, fortalte han.

Kommentarer til denne saken