Gå til sidens hovedinnhold

Grenseløs sendrektighet

LEDER

Det er betryggende å registrere at den norske regjeringen har satt grensependlernes situasjon på dagsorden. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har hatt møte med sin svenske kollega Eva Nordmark. Temaet var hvordan dette kan løses på best mulig måte. Neste uke løftes temaet opp enda et hakk, og til høyeste nivå. Statsminister Erna Solberg skal møte sin kollega Stefan Löfven digitalt. Da er det på tide å gjøre noe. Ikke bare å prate, slik inntrykket har vært til nå.

Det hjelper ikke stort at norske statsråder forsikrer at de forstår problemene og setter riktige ord på sine beskrivelser. Vi som bor i grenseområdene, lever i ett distrikt på tvers av landegrensene. Vi er gjensidig avhengig av hverandre i sysselsetting og samfunnsøkonomi. Denne virkeligheten er blitt sterkt utsatt med gjensidig stengte grenser. Flere hundre sysselsatte på begge sider av grensa får ikke gjort jobben sin, og næringsvirksomhetene taper også mye penger. Det er ikke minst kommet fram på nyhetsplass i HA de siste dagene.

Vi forstår at fagmyndighetene er presset, og vi forstår at det kan ta litt tid å finne den riktige løsningen. Men dette kan ikke være så all verdens vanskelig å løse. Ingen forventer at grensen skal åpnes for alle nå. Dette handler ikke om snus, tobakk og Pepsi Max eller å reise på hytta. Det handler om å sikre at næringslivet på begge sider av grensa skal kunne få leve videre med sine ansatte. Det gjelder enkeltpersoner, og det gjelder næringsliv som er helt avhengig av sine ansatte for å få hjulene til å gå rundt.

Det må finnes smidige, ubyråkratiske løsninger. Hurtigtester og spesialpass er muligheter. Vi kan vanskelig forstå at smidige tiltak for en relativt liten gruppe mennesker vil kunne øke smittefaren vesentlig. Dette er rett og slett løsbart.

Vårt inntrykk er at de svenske myndighetene er mer på offensiven for å finne løsninger enn deres norske kolleger. Det er på tide at Erna & co. tar grep som sikrer en god og varig løsning for næringslivet som er gjensidig avhengig av sine arbeidstakere både på norsk og svensk side.

Halden-samfunnet har i aller høyeste grad bidratt. Det var Halden kommune som påtok seg størstedelen av jobben med å etablere det store testsenteret på Svinesund. Her var det mye logistikk som skulle på plass, og Halden tok oppdraget på strak arm. Nå føler vi det er litt «payback time».

Statsminister Erna Solberg fyller 60 år i dag. Gratulerer med dagen! Hun kan jo gjerne gi en gave til grensekommunene neste uke som en gest i anledning dagen.

Det har vi fortjent!

Kommentarer til denne saken