Gå til sidens hovedinnhold

Grensehandel til ettertanke

Artikkelen er over 1 år gammel

LEDER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lokale dagligvarekjøpmenn opplever nå en eventyrlig vekst som en direkte følge av at grensehandelen ligger nede med brukket rygg. Koronapandemi og karanteneregler gjør at det som var et hyggelig virkelighetsbilde for svensk grensehandel før 12. mars, nå er et sant mareritt. De som kan sko seg på situasjonen er altså våre egne lokale kjøpmenn.

Vi har alle lenge visst at grensehandelen har enorme dimensjoner. Det omsettes for flere milliarder kroner hvert år. Men det er først nå, når alt er snudd på hodet, og rapportene om den lokale omsetningsveksten kommer at vi virkelig aner virkelighetsbildet. Vi forstår godt det unisone signalet som de lokale kjøpmennene kommer med til HA: – Vi ante virkelig ikke omfanget, at det var så stort.

Det er åpenbart at det er de usunne lokkevarene som er størst. Omsetningsøkningen på brus og snus er størst i lokale butikker. Men det er også tydelig at ganske mange handler alt i Sverige. For omsetningen øker også på for eksempel hyssing.

Det er bra for Halden at det lokale næringslivet går godt. Og det er hyggelig å lese i lokalavisa at noen næringer går så det griner når andre sliter vettet av seg. Vi har ikke noe behov for å rette noen pekefinger mot dem som i normale tider legger igjen mye penger over grensa. Vi påpeker bare at det er en solidarisk og lokalpatriotisk gjerning å handle lokalt. Samtidig er bildet mer nyansert i Halden; mange haldensere tjener til livets opphold i svenske butikker.

Disse nyansene er blitt mye mer synlige i disse koronatider. Nå opplever vi å måtte stå i kø på Vinmonopolet i Halden. Det er lenge siden sist. Handelslekkasjen på polet her i byen er vanligvis på drøyt 50 prosent. Vi synes denne virkeligheten vi nå ser er egnet til en ny gjennomgang av avgiftspolitikken i norsk dagligvarebransje. Dette bør virke som et insentiv for en gjennomgang på Stortinget når vi kommer ut på den andre siden av koronapandemien.

Kommentarer til denne saken