NASJONALDAGEN
Vi er i mai. En etterlengtet og viktig måned i Norge og Halden.
Når det skulle feires at vi startet veien mot vår nye selvstendighet, er det flere datoer som kunne vært aktuelle. Alle fra 1814.
17. mai ble forhandlingene forseglet av møtedeltakerne på Eidsvold Verk. 14. august ble Mossekonvensjonen undertegnet der svenskekongen anerkjente den norske grunnloven, selv om vi ble værende i union med Sverige
4. november ble så en endelig revidert grunnlov vedtatt i Stortinget.
Heldigvis valgte vi å feire vår grunnlov på vårdatoen da den ble vedtatt på Eidsvoll.
Temperaturen stiger, løvet spretter, traktorene er ute og sørger for å få årets grøde i jorda, de første blomstene lyser i rødt, hvitt og blått. Nytt liv skal vokse fram, og det ser lysere ut, også i 2021.
I forrige uke var jeg en kort tur i Vestfold og kjørte forbi en eng der dyra allerede gresset i friluft. Tenkte på hvor yre kalver blir når de for første gang slipper ut på grønt gress og kan bevege seg fritt over større områder. Og så kom tanken om alle barn og unge som ikke får denne opplevelsen i år. For andre gang blir maimåned med marsjøvelser før barnetoget, russetid og lek med nye venner sterkt begrenset, ja, helt fraværende i mange tilfeller.
Som leder for byens 17. mai-komité gjør det vondt å måtte være den som planlegger for så lite samvær som mulig. Dermed blir det som hver enkelt familie gjør, vel så viktig. Også når feiringen skal være hjemme og med få til stede, blir det mer stas når vi legger oss litt ekstra i selen. Pynt med flagg, blomster i friske farger og duk på bordet. Ta på de fineste klærne. Ja, dress, kjoler og bunad. Eller andre typer festklær når du er fra en annen kultur. Gjerne med en sløyfe i rødt, hvitt og blått. Spill opp musikk enten det er fra en plate, fra radioen eller fra en digital kilde. Norge i rødt, hvitt og blått, Tenk at nå er dagen her, Det går et festtog gjennom landet og selvfølgelig Ja, vi elsker. La barna få gå i et lite tog i gata, på tunet eller i parken. Vifte med flagg, rope hurra. Mens vi voksne står bak hekk og gjerde i egen hage eller på god avstand, synger med og roper hurra tilbake. Pølsene kan ligge klare i kjelen og brusen i kjøleskapet, eller i termosen og kjølebagen hvis dere er i parken. Kroneisen må være innen rekkevidde. Med slike grep går det an å gjøre også årets nasjonaldag til en fest for store og små.
Vi i 17. mai-komiteen har gledet oss over bidragene som har kommet inn fra 1.- og 2.-klassinger fra noen av våre skoler. Det er stor tegneglede og kreativitet som er vist. Det som går igjen på tegningene, er flagg, glade barn i tog og kake, brus og is. Hvem som får premier i konkurransen, må vi ta neste uke. Men kanskje kommer det noen drypp digitalt allerede i helga.
Ekstra stort inntrykk gir en gutt som sier at han gleder seg til god mat og til å møte bestemor og bestefar på 17. mai. Den ene setningen forteller i grunnen alt om tiden vi har vært gjennom og fremdeles er i. Savn etter kjære, å være nær dem som betyr noe for oss.
Det er åpnet opp for at fullvaksinerte, som jo ofte er besteforeldre, kan få gi barn og barnebarn en klem igjen. Den sjansen synes jeg vi ikke skal la gå fra oss. Fire av byens korps skal spille rundt i kommunen 17. mai, så noen av oss vil også få levende korpsmusikk. Følg med, la vinduene stå på gløtt, kanskje er det i ditt nabolag det kommer marsjmusikk. Vi i 17. mai-komiteen har allerede begynt å snakke om neste år. Da tror vi at vi skal få lov til å planlegge for en nasjonaldag mer slik vi kjenner den.
Til slutt gjenstår det på vegne av komiteen å ønske alle en varm, nær og sikker 17. mai.