Gå til sidens hovedinnhold

Johan Golden: – TTIF har landets feteste kamprop

Artikkelen er over 6 år gammel

Fire måneder gammel kom Johan Golden fra Karibia til Berby.

I voksen alder har han etablert seg som populær komiker og programleder for blant annet «Golden Goal» på TV2.

Snart inntar han Halden nok en gang – som diktator.

Alltid Halden om sommeren

– Jeg har aldri bodd fast på Berby, men alle sommerferier har jeg vært der, og vi har alltid feiret jul hos Mimmi (Ruth Golden, jour. anm.)

Nå mer har vi vårt sommersted på Sandholmen. I begynnelsen hadde vi en gammel snekke. Den gikk i tre knop. Det resulterte i at sommerferien dreide seg mest om å dra tur-retur Halden for å handle.

Familiefar

Så sakte som snekka går snakker på ingen måte Johan Derussy Golden, født på den karibiske øygruppa Guadeloupe i 1974.

Nå har familien en mer hurtiggående båt på Iddefjorden. Sammen med skuespillerkona Tuva Holmebakk har han barna Georg (2) og Sebastian (6).

 Golden bor på Sagene, like ved kaffebrenneriet der vi møtes.

Din slave på tinget

– Jeg har god tid. Om 55 minutter må jeg hente yngstemann i barnehagen.

– 55 minutter er kort tid for en lang prat...?

– Det er jo bare like rundt hjørnet her, sier den ujålete komikeren, musikeren, programlederen og politikeren.

Han sto øverst på Det Politiske Partis liste i 2001, med sitt personlige valgspråk: «Din slave på Tinget»

Far i Karibia

– Du virker veldig personlig. Under en TV-opptreden sa du at «mutter'n hadde funnet seg en kis fra Snåsa» (det var ikke Snåsamannen!)?

– En snev av sannhet må det være. Ellers føler jeg meg ikke komfortabel. Litt av det gøye er å være ærlig. Det med Snåsa var mer enn et snev av sannhet.

– Hva nå med Anne Golden, din mor?

– Nå har hun ikke mer å gjøre med Snåsa.

– Min far besøker jeg årlig. Det er dyrt, men flott, fransk og det er EU-regler på Karibia.

Pølser foran fotball

Fotball har vår lørdagsgjest alltid vært opptatt av. Etter 200 episoder med «Golden Goal», fikk han (og medprogramleder Henrik Elvestad) endelig besøk av Arsenal-legenden Tony Adams i fjor. Arsenal er favorittlaget.

– Jeg var ofte på Kvik-kamper da jeg var guttunge, sammen med min onkel på stadion i Halden. Men det var ikke på grunn av kvaliteten på fotballen jeg ble med. Det var på grunn av pølsene.

Karlsen var populær i Halden; det var alltid minimum tre på Kvik som het Karlsen.

– TTIF har landets feteste kamprop, og for første gang noensinne på urbane Sagene Kaffebrenneri dirrer det i kaffekopper ledsaget av:

«Tar'n på hue, tar'n på hær'n, HEIA DÆRN!»

Skyr Halden under allsangen...

Musikk er viktig, noe som framkommer i populære «Misjonen» på P4, der han regjerer i tospann med Atle Antonsen:

– Jeg er overmåte interessert i musikk. Man kan si jeg er så dedikert at jeg passer på ikke å være i Halden på samme tid som det er Allsang på Grensen.

– Favorittartister?

– Det tar tid å tenke ut.....Radiohead, Stereolab, Nick Cave, Aphex Twin, Nina Simone, PJ Harvey, Dr. Dre, John Coltrane, Al Green, Curtis Mayfield, Norman Withfield; og av norske Lindstrøm, Sundfør, Röyksopp, Kvelertak etcetera. Liker egentlig ikke å lage liste.

Priser seg selv ut

– Du liker heller ikke å inngå i reklame?

– Det stemmer. Det unngår jeg ved å prise meg ut. På tross av at jeg priser meg så høyt for å unngå å få tilslag, så var det en gang noen som vurderte meg. Da ble jeg nesten redd.

Så er han raskt tilbake i musikkens verden:

– Da Oslo Ess fikk gjennombrudd, og Mads Golden spilte trommer, så lånte han onkelens og altså min bass og mitt trommesett. Sjøl ble det aldri band, men det var gøy å spille.

Første solo i Halden

– Halden har jeg opptrådt i, men kun på høyskolen på Remmen. Når jeg nå kommer med «Diktator!» så er det med min første soloforestilling, sier han om det som inntreffer i Brygga Kultursal neste lørdag:

– Det er et stand up-show, hvor det settes ny dagsorden. I likhet med Pernille Sørensen og Bård Tufte Johansen reiste jeg land og strand rundt for å prøvespille, før det var urpremiere.

– Vanligvis inngår ikke noe rent lokalt, men jeg får kanskje se nærmere på det nå, ettersom jeg kjenner Berby og Halden såpass godt.

Barn foran øldrikking

Apropos haldensere så samarbeidet han med Øystein Karlsen om road-serien «Cadillac» på TV Norge for flere år siden.
Golden påpeker:

 – Jeg har vært sommerprater to ganger på Radio Prime.

Etter fødselen av sitt første barn gikk Golden ut og sa, ettersom det skjedde en fredag ettermiddag: «Han kom så han rakk å ta helg».

– Livet forandrer seg ved å få barn?

– Ja, det går veldig ut over det jeg liker aller best, nemlig øldrikking. Det er klart det å ha barn forandrer mye. Jobben min innebærer stort sett kveldsarbeid.

Ettersom jeg ikke er et rutinepreget menneske, så sliter jeg med omstillingen, sier en av Norges morsomste familiefedre. Eller rettere sagt; diktator!

Fakta

Navn: Johan Derussy Golden
Alder: 40
Yrke: Komiker og programleder i radio og tv
Bosted: Sagene, Oslo
Familie: Gift med skuespiller Tuva Holmebakk. Barna er Georg (2) og Sebastian (6).
Bakgrunn: Frontet Det Politiske Partis liste i Oslo i 2001. Har samarbeidet mye med Atle Antonsen. Nå mer som programledere i «Misjonen» på P4, noe som også resulterte i «Statsråd vant spekeskinke» i 2013, en bok fylt av notiser og nyheter fra lokalaviser (men ikke fra HA). Duoen er vokalistene Attila og Junghanz i DDR. Bandet framfører coverversjoner av norske sanger på tysk.
Aktuell med: Er inne i sin 17. sesong med «Golden Goal» på TV2. Med «Diktator!», sin første soloforestilling, opptrer han i Brygga Kultursal lørdag 21. mars.

Kommentarer til denne saken