Det er Dagbladet som skriver at 23-åringen har fått spesialtrening av terrorgruppen, har militær utdannelse og er skarpskytter med ansvar for å drepe spesifikke mål.

LES OGSÅ: – Syria er som en ny start i livet

Elev ved Glemmen

23 år gamle Sanchez Hammer er tidligere elev ved Glemmen videregående skole, og ble beskrevet som en hyggelig og snill gutt som fikk alle til å le. Noen år senere deltar han altså for verdens farligste terrorgruppe i Syria.

Ifølge Dagbladet blir 23-åringen ansett som en av de virkelig dyktige soldatene i terrorgruppen. Han skal også være høyt respektert som skarpskytter. Ifølge kilder avisen har vært i kontakt med skal han befinne seg i grensebyen Tell Abiad. Byen kontrolleres av IS.

Øyvind Nilsen, leder for Politiets sikkerhetstjeneste i Østfold, har tidligere sagt dette om syriafarere fra Østfold.

– Vi vet at vi har reisende spredt utover fra hele Østfold. Vi ønsker ikke å komme inn på hvilke kommuner det dreier seg om. Vi har ikke et entydig svar på hvorfor så mange kommer fra samme fylke og by, men vi kan se på noen forhold. For eksempel viser levekårsundersøkelser at vi har større utfordringer enn andre steder, sa han i november i fjor.

Fredriksstad Blad har flere ganger tidligere forsøkt å komme i kontakt med både 23-åringen og hans familie. Da TV2 snakket med moren hans i fjor, fortalte hun at hun håpet at sønnen snart returnerte til Norge.

– Helt siden han ble han født har jeg prøvd så godt jeg kan å være en snill mor og oppdra ham. Jeg håper han tar kontakt og kommer hjem, sa moren til kanalen i februar i fjor.

LES OGSÅ: Sju syriafarere fra samme gate på Lisleby

Endret navn i 2012

23-åringen er tidligere dømt for mindre narkotikaforhold, men viste aldri tegn til ekstremisme da han var yngre. Han vokste opp med sin mor i Fredrikstad. Sommeren 2012 endret han navn til Abdul Hakim – og like etter reiste han til Syria med flere andre unge menn fra Fredrikstad.

23-åringen er allerede terrorsiktet av PST, og norske myndigheter har fryst alle hans kontoer.

LES OGSÅ: Fryser kontoen til norske syriafarere

– Vi sprer sannheten

Dagbladet har også vært i kontakt med moren til 23-åringen. Hun ønsker ikke å uttale seg om sønnens aktiviteter i Syria. Avisen var så vidt i kontakt med 23-åringen via Facebook i fjor vår. Da var han svært kritisk til den norske mededekningen av IS i Syria.

– Vi islamister sprer sannheten gjennom sosiale medier og vrir ikke på det slik som dere gjør i deres aviser, sa han til avisen.

Fredriksstad Blad har tidligere skrevet at sju syriafarere kommer fra den samme gata på Lisleby. I november meldte TV2 at to av de skal ha kommet hjem, mens en av de sju er drept i kamphandlinger. Fire skal fremdeles befinne seg i landet. 23-åringen er altså en av disse.

Til nå har 70 personer reist fra Norge til Syria. Rundt 20 av dem har returnert til Norge.