– Vi har fått bare positive tilbakemeldinger fra de som var her. Masse personlige meldinger fra folk som mente at dette var det beste sykkelcross-arrangementet de hadde vært med på noen gang, sier Arne Folmer.

– Hva var de fornøyde med?

– Det var egentlig alt. Logistikk, parkering, vasking av syklene, løypene, mottakelsen de fikk, matvogna. Det var hele pakka, sier Folmer som er rittleder for sykkelcrossen på Remmen.

Dobbel Norgescup

Det er tredje året Fiskeklev Landeveisclub planlegger for et sykkelcrossritt på Remmen. I 2020 måtte det avlyses på grunn av pandemien, slik at arrangementet i fjor høst ble det første.

– Det er for å få en forlengelse av sesongen rett og slett. Det er tolv runder med Norgescup fordelt på seks helger. Vårt arrangement utgjør den femte og sjette runden, sier Bjørn Asvard Olsen.

Vanligvis er medlemmene i sykkelklubben ute på landeveien og sykler ritt. Men denne helga vier de all sin oppmerksomhet til å være arrangører.

– Vi er 30 stykker som stiller på dugnad her. Så dette er vår mulighet til å gi litt tilbake til sykkelsporten. Vi synes det er morsomt og vi prøver å gjøre det ordentlig. Da er det hyggelig med så mange tilbakemeldinger som vi fikk sist, sier Fred Voldset.

– Men hvorfor akkurat sykkelcross?

– Landeveissesongen vår er over, så hvis vi skal ha tid til å gjøre noe så må det være dette her. Vi slipper også mange av de kravene til løypevakter og andre ting som har kommet de siste åra. Her er det et lukket område. Det er mye jobb, men det er lettere å gjennomføre, sier Voldset.

Dette er sykkelcross

Sykkelcross anses som en mellomting mellom landeveissykling og terrengsykling.

Banene inneholder både gress, asfalt, jord og hindre, og man må derfor bære sykkelen deler av løypen. Løpene foregår normalt om høsten eller vinteren, varer mellom en halv og en hel time.

Det arrangeres som et fellesstartritt i rundløyper med en lengde på 2,5 til 3,5 kilometer. 90 prosent av løypa skal være mulig å sykle.

Syklene som benyttes innen sykkelcross kan se ut som modifiserte landeveissykler.

Sykkelcross er en stor idrett i Sentral-Europa, og samler titusenvis av tilskuere på arrangementene sine. Spesielt i sykkelgale nasjoner som Belgia, Nederland og Frankrike er det stort.

Flere av verdens beste landeveissyklister om dagen har kommet fra nettopp sykkelcross. Mathieu Van der Poel, Wout Van Aert og Peter Sagan er blant navnene som både har hevdet seg på landeveien og i sykkelcross.

Flere lokale til start

Det var ikke all verdens med Halden-deltakelse i fjor, men i år har den doblet seg og vel så det. Ole Rekdahl stiller til start, og får med seg blant annet Marius Grødahl Andresen og Lars Narvestad på seniorsiden.

I tillegg er det flere yngre syklister som stiller til start.

– Så har vi snakket om å få med studentmiljøet her for å bidra til å lage litt liv og røre. Det var noen franske studenter her i fjor, og det var veldig gøy. Det hadde vært morsomt med enda flere, sier Voldset.

Da HA møtte arrangørgjengen var det fortsatt litt jobb som gjensto på arenaen, men både Voldset, Olsen og Folmer kan love publikumsvennlig arrangement.

– Vi fikk også skryt for løypa. Rytterne var synlige hele tiden som gjorde det publikumsvennlig, og rytterne var også tilfredse med vanskelighetsgraden, sier Folmer.

– Det var veldig morsomt å gjennomføre i fjor, og da har vi lyst til å gjøre det igjen. Og lista skal ikke legges noe lavere. Vi lærte jo også mye fra det første året, avslutter Bjørn Asvard Olsen.

Bildeserie

Norgescup Sykkelcross