Vi står inne på kjøkkenet og prater med et knippe frivillige som lager mat og driver med matservering. De tror HA er på besøk bare for å skrive om tilbudet deres.

Med oss er dagens julenisse og gode hjelper, Wenche Gunnarstorp Westberg fra Gjensidigestiftelsen.

Damene tror også hun er fra HA, men etter at de frivillige har fortalt litt om virksomheten kommer overraskelsen.

Ståpels og gåsehud

Gunnarstorp Westberg tar opp sjekken på 100.000 kroner og forteller hvem hun egentlig er og at pengene skal gå til utstyr for de såkalte «mandagsdamene», som hver uke deler ut mat i regi av Røde Kors i Metodistkirkens lokaler.

– Jeg får ståpels over hele kroppen. Jeg blir helt stum, sier Eva Kjelvik, hun har vært med helt siden de startet med matutdelingen for 11 år siden.

 

De andre på kjøkkenet er like overrasket og glade. De legger ikke skjul på at de ofte føler seg som en utgiftspost, og at de setter stor pris på en så stor pengegave som er øremerket deres prosjekt.

– Jeg får gåsehud, sier flere av dem, mens en annen dame deler ut klemmer.

Damene er ikke akkurat kravstore, når de snakker om hva pengene kan brukes til, sier de at de ønsker seg en maskin som kan skrelle poteter, om det finnes.

Utenforskapet

 

I søknaden som ble sendt ut, sto det blant annet om behov for nytt servise, hvitevarer og kasseroller.

– Vi har fokus på utenforskapet i Norge. Det er ikke alle som passer inn i det A4-samfunnet vi har. Vi støtter de frivillige organisasjonene og vi vet at for hver krone vi investerer i frivilligheten får vi mye tilbake, sier Gunnarstorp Westberg.

Hun sier videre at det er svært hyggelig å få dele ut penger, slik som til Røde Kors, og bidra til at det ikke blir mer slitsomt enn nødvendig for de frivillige.

– Totalt deler vi ut sju millioner kroner i Østfold i år, forteller hun.

Lavterskeltilbud

De frivillige forteller at de driver et lavterskeltilbud og at de til å begynne med var en syklubb in regi av Røde Kors, som startet opp med dette.

– Det kan være så mange som 50 mennesker innom. Først får de frokost, så er det middag klokka 12. Noen får med seg mat hjem og vi deler også ut litt klær, sier de.

Røde Kors' egne lokaler er for små til å huse alle som kommer, derfor skjer matudtelingstilbudet i Metodistkirken.

– Vi får låne lokalene helt gratis og har blitt tatt veldig godt imot her, roser de.

De skryter også av butikkene som gir dem mat, Kiwi, Rema 1000 og Coop Xtra.

– Gunnar Knudsen på Haldens Klub er også fantastisk. Han kommer stadig med mat til oss når han har noe til overs. Han har støttet oss i mange år. Vi hadde ikke klart å drive dette tilbudet om ikke det var for at vi får så mye fra disse støttespillerne, sier de.

Et sted og møtes

 

Evelyn Ludvigsen og Iris Jusjong er to av dem som er innom Røde Kors denne mandagen.

– Dette er sted og møtes. Det er veldig hyggelig og vi tar vare på hverandre, sier Jusjong.

– Jeg er enig. Jeg er alene og snart 86 år gammel. Jeg må ha et sted å gå til for å komme meg ut, så jeg er blant annet her og på det «grønne huset», sier Ludvigsen.

De mener det lyser respekt av den jobben Røde Kors gjør.

– Dette er vårt andre hjem, smiler de.

De synes det er flott med gaven fra Gjensidigestiftelsen.

– Det er fantastisk at andre backer opp, slik at tilbudet kan fortsette. Jeg oppfordrer også de som har litt ekstra om å legge litt i «kollektbøssa», selv om det selvsagt er en privatsak, sier Jusjong.

– Ja, vi trenger at de som har nok fra før også bidrar, mener Ludvigsen.

Begge har benytte seg av Røde Kors sitt tilbud i en årrekke.

Velfortjent

Leder for Halden Røde Kors, Bernard Kilde, sier han ble utrolig glad da han fikk vite at de som driver med matutdeling fikk denne gaven fra Gjensidigestiftelsen.

– Det er så velfortjent. Disse damene har gjort en fabelaktig innsats for de aller svakeste i samfunnet i flere år, og dette beviser at den innsatsen de gjør i det stille blir lagt merke til.

– Jeg vet også at brukerne setter pris på dette tilbudet. Dette er jo et tilbud for de aller svakeste i samfunnet vårt. Derfor er jeg så glad for at de fikk denne førjulsgaven fra Gjensidigestiftelsen.