Snart kan gitaren stemmes

Ikke lenger en luftgitar: Espen Holtan, Steinar Omar Østli, Tom Skjeklesæther og Kai Andersen har tro på at en gitarskulptur snart vil være på plassFoto: Arfan Baomidehaq

Ikke lenger en luftgitar: Espen Holtan, Steinar Omar Østli, Tom Skjeklesæther og Kai Andersen har tro på at en gitarskulptur snart vil være på plassFoto: Arfan Baomidehaq

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det er fortsatt håp om å få på plass et gitarmonument ved innkjøringa til Halden i løpet av jubileumsåret 2015.

DEL

– Egentlig er begrepet monument litt misvisende. Det dreier seg om en skulptur. Vi snakker om kunst, forteller Espen Holtan fra arbeidsgruppa.

Han sier at man nå er i sluttfasen med en søknad til Berg Sparebank og Sparebankstiftelsen i Halden om økonomisk støtte.

Begge er gjort kjent med at søknaden er på vei.

Konkret forslag

–Vi ser fram til å komme i dialog, kommenterer han.

Ved påsketider er det to år siden ideen ble unnfanget.

– Det har tatt litt tid, men det er fordi dette er noe vi gjør på fritida vår. Det er også en relativt kompleks sak og prosess som må modnes, mener Holtan.

Han sier at de er veldig fornøyd med forslaget og er spent på hvordan det blir tatt imot.

– Vårt forslag er veldig konkret, men vi er ikke klare til å offentliggjøre det. Det jeg kan si er at vi er i dialog med en kunstner. Og vi snakker altså om en kunstnerisk skulptur og ikke noe stort monument, røper Holtan.

– Men det blir ikke noe prangende greier. Jeg tror folk vil bli positivt overrasket, sier Steinar Omar Østli, som også inngår i arbeidsgruppa, sammen med Tom Skjeklesæther og Kai Andersen.

De forteller videre at folk er nysgjerrige og at de stadig får spørsmål om hvor saken står.

Bredde og historie

Holtan er opptatt av at skulpturen skal representere hele Halden som musikkby.

– Dette skal ikke stenge noen ute, men åpne opp og inkludere alle i musikkmiljlet. Helt fra ensemblets begynnelse i 1734 og fram til i dag ønsker vi at det skal favne bredden i musikkmiljøet i Halden, understreker Holtan.

Han håper skulpturen vil skape en stolthet for haldenserne.

– Og ikke minst nysgjerrighet blant besøkere. Når de ser dette håper jeg de blir nysgjerrige og spør hva det er. Da kan haldensere belyse hva det dreier seg om enten det er arrangementer på festningen, ensemblet, rock, kor også videre. For Halden er virkelig en musikkby, fastslår han.

Jubileumsgave

Han sier det ikke bare gjenspeiler seg i utøvende musikere, men at det også er et stort og kompetent musikkpublikum i Halden.

– Hvilken tidshorisont har dere?

– Vi håper at det kan realiseres i 2015 slik at det kan bli en jubileumsgave til byen fra dem som bidrar, hvor vi feirer Halden som musikkby i full bredde, avslutter Espen Holtan.

Artikkeltags