– Norske Skog er en miljøbedrift, og vi blir inspirert av at Halden frontes som en miljøby. Derfor ønsker vi å gi denne gaven til kommunen, sier administrerende direktør i Norske Skog Saugbrugs AS, Kjell-Arve Kure, etter å ha overlevert en «Seabin» til Halden kommune.

«Sjøsøppelkasse»

Gaven som Norske Skog har gitt til kommunen er en såkalt «Seabin», eller direkte oversatt til norsk, «sjøsøppelkasse». Innretningen kan utplasseres i elver, havner, marinaer eller innsjøer for å samle opp fremmedelementer som har havnet i vannet. Enheten trekker til seg all type søppel, som mikroplast og sigarettsneiper, men også større objekter som plastposer og drikkeflasker. Den kan samle opptil 1,3 tonn søppel i året, og den batteridrevne pumpa sørger for at den filtrerer 25.000 liter vann i timen.

Atle Kristiansen hos leverandøren Miljøhavn, holdt fredag et foredrag for ansatte hos Norske Skog og Halden kommune for å forklare hvordan en «Seabin» virker.

– Det mest geniale er at det ikke blir brukt noen ny teknologi. Man har rett og slett brukt komponenter som allerede er tilgjengelige, sier Kristiansen om den flytende søppelkassa, som ble utviklet i Australia og blir produsert i Frankrike.

Femte i Norge

Når en «Seabin» nå skal utplasseres i Halden blir det den femte i Norge, etter Drammen, Asker og to ved Aker Brygge. Ordfører Thor Edquist uttrykte fredag sin store takknemlighet overfor Norske Skog som gir en slik gave til en verdi av 55.000 kroner til Halden kommune.

– Tanken bak konseptet er veldig bra og jeg tror et slikt miiljøprodukt vil passe perfekt for Halden. Sammen med satsingen på elbiler, solcelledrevne søppelbøtter og kortreist biogass fra Norske Skog, er dette et produkt som vil passe perfekt for en miljøby som Halden.

– Vi er veldig takknemlige for at Norske Skog gir Halden kommune en slik flott gave. Jeg kan se for meg at en god plassering vil være i Indre havn ved Kongens brygge, eventuelt ved flytebryggen ved Sjøbodene. Jeg synes også at vi bør seg på muligheten til å gå til anskaffelse av flere, sier Edquist fornøyd.

Kamp mot plasten

Edquist viste stor begeistring for gaven fra Norske Skog, men klarer ikke helt å la den pågående valgkampen ligge.

– Høyre går til kamp mot plast i havet som er et av vår tids desidert største problem. Vi ønsker å stoppe forurensingen, men ikke utviklingen, sier han, og ser for seg at man også kan få med seg skoler for å bevisstgjøre våre barn på det globale problemet.

– Jeg ser for meg at en slik «Seabin» også kan ha en informativ effekt. Kanskje vil det også være mulig at vi kan gjøre den synlig for publikum, så de får et inntrykk av hva den gjør og hvor stort problemet faktisk er, foreslår ordføreren.

– En sigarettsneip er 95 prosent plast

Atle Kristiansen benyttet også anledningen til å fortelle litt om hvor stort problem vi faktisk står overfor i dag. Han minnet på at det hvert år havner rundt åtte millioner tonn med plast i havet, og at det i Stillehavet flyter en «søppel-øy» som er tre ganger så stor som Frankrike.

– Vi ser at en «Seabin» samler opp mange sigarettsneiper. Det mange ikke er klar over når de kaster en sigarettsneip på bakken eller i sjøen, er at den består av 95 prosent plast, og man finner de i magene til fisker og fugler over hele verden.

– Problemet er uovervinnelig, og vi tror ikke vi kan redde verden med utplasseringen av slike «Seabin», men vi oppfordrer alle til å gjøre det man kan. Vi må huske på at 80 prosent av plasten i havet kommer fra land, og hvis vi ikke endrer plastbruken vår, vil det i 2050 være mer plast enn fisk i havet, avslutter en bekymret Kristiansen.