Gå til sidens hovedinnhold

Ulovlig å kjøpe fyrverkeri i Sverige, også for de som bor nær grensen

Artikkelen er over 2 år gammel

Det går gjerne et år mellom hver gang man håndterer fyrverkeri. Derfor kan det være lurt med en repetisjon av regler og tips.

(Sarpsborg Arbeiderblad)

I Sarpsborg kommune er det lov å sende opp fyrverkeri på nyttårsaften mellom klokka 18.00 og 02.00. Man trenger ikke å søke om lov i dette tidsrommet. På alle andre tidspunkt i året kreves det spesiell tillatelse til oppskyting av fyrverkeri.

Pinneraketter og tanks

Privatpersoner har ikke lov til å bruke pinneraketter. Det er også ulovlig å selge raketter til privatpersoner. Antall skader i forbindelse med fyrverkeri har gått markant ned etter at pinneraketter ble forbudt, opplyser Sarpsborg kommune.

Fyrverkeri som ligner på små leker, for eksempel små tanks, er forbudt. Kinaputter er også forbudt. Det er heller ikke lov å sende opp nødraketter som del av nyttårsfeiringen.

Svenskehandel

Det er ikke lov å kjøpe eller bestille fyrverkeri fra utlandet og ta det med hjem til Norge.

Alle som skal selge fyrverkeri i Sarpsborg må ha fått tillatelse fra Sarpsborg brannvesen. Er du i tvil om at alt er i orden der du skal handle, kan du kreve å få se salgstillatelsen fra Sarpsborg brannvesen. Salg av fyrverkeri er kun lov i perioden 27. til 31. desember.

Barn og ungdom

Aldersgrensen for å kjøpe og bruke fyrverkeri er 18 år. For små stjerneskudd er aldersgrensen 12 år. Barn må aldri bruke stjerneskudd uten at voksne passer på, skriver kommunen. Sjekk alltid merkingen på produktene og følg aldersgrensene som står på pakningen.

De fleste som skades av fyrverkeri på nyttårsaften får øyeskader. Sarpsborg kommune minner derfor om at vernebriller kan forhindre slike varige skader. Det oppfordres også om at fyrverkeri som ikke tennes første gang, ikke må tennes en gang til.

Kommentarer til denne saken