(Sarpsborg Arbeiderblad) Bare i første halvår i år fikk forsikringsselskapene meldt inn 16.053 karosseriskader på parkert kjøretøy, viser tall fra Finans Norge.

I samme tidsrom i fjor var tallet 13.346 skader.

Krangling

– Det er ofte krangling og uenighet om vikeplikt inne på parkeringsplassen når det skjer et uhell. Noen ganger er temperaturen svært høy, opplyser kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If, i en pressemelding.

Som hovedregel har du vikeplikt for kjøretøyer som kommer fra høyre når du er inne på parkeringsområdet.

– Du har også vikeplikt for andre kjøretøyer når du starter opp bilen din og begynner å kjøre. Dette er det nok en del som ikke er klar over, sier han i pressemeldingen.

Økning

Det har også vært en økning i ryggeulykker på ni prosent de seks første månedene i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

Første halvår i år var det 9.849 skadetilfeller ved rygging, mens det var 9.033 i samme periode i fjor.

– Ved rygging skal du utvise særlig aktsomhet. I prinsippet vil du nesten uansett få skylden når du rygger. Hvis du ikke har god nok oversikt, står det i trafikkreglene at du må få hjelp av andre til å dirigere deg og få overblikk bakover. I dag har mange biler ryggekameraer og sensorer, men uansett hvor gode disse er, vil du som sjåfør alltid ha ansvaret, sier Clementz.

Oppmerksomhet

Å kjøre rundt på p-plass eller parkeringshus trenger like stor konsentrasjon og oppmerksomhet som når du er på motorveien, mener han.

– Selv om skadene og bulkene ofte er små, er det som regel bare et lite øyeblikks uoppmerksomhet som skal til, sier kommunikasjonssjefen i If.