Ordfører Anne-Kari Holm kjente ikke til denne nyheten før opplysningene kom med Halden Arbeiderblad.

– Det er en utrolig trist nyhet, og jeg tenker først og fremst på at det kan være en vanskelig tid for de ansatte nå og kanskje i lang tid framover, sier ordføreren onsdag kveld.

Ingen kontakt

Ordfører eller kommuneadministrasjonen har ikke mottatt noe informasjon forut for at vi hentet fram informasjonen. Sent onsdag kveld har det fortsatt ikke vært mulig å få verken lokal, nasjonal eller tysk ledelse i tale.

– Jeg har ikke hatt noen møter med dem. Det virker som at de har ønsket å drive uten noe kontakt med Halden kommune, sier ordføreren.

Hun ytrer et håp om at det er en situasjon som kan løse seg på en god måte.

– Det virker, ut fra det som er fanget opp, at de ønsker å selge for at produksjonen skal drive videre. Det finnes mange eksempler på at nye eiere kommer inn og får det til å gå. Vi får håpe at det også blir tilfellet her, sier ordføreren.

Klump i magen

Høyres ordførerkandidat Fredrik Holm beskriver nyheten som lyn fra klar himmel.

– Jeg fikk en klump i magen da jeg leste dette, sier han.

Men han bemerker også at det er tidlig å si mye om følgende av nyheten.

– Vi skal også ha litt is i magen, det er en del som er uklart per nå. Vi skal ikke male fanden på veggen, men dette er potensielt veldig kritisk for Halden, det skal vi være klar over, sier han.

Han legger til at det er snakk om en av hjørnesteinsbedriftene i byen som nå skal selges.

– Saugbrugs, Nexans og Fresenius Kabi er de tre store i Halden, og dette er arbeidsplasser som betyr mye for mange familier. Det er også en arbeidsplass for mange kvinner, og det kan føre til store konsekvenser, sier Holm.

Håper på svar

Vi spør om han har gjort seg noen tanker om hvorfor det store tyske konsernet nå velger å selge seg ut av produksjonen i Halden.

– Det blir feil av meg å spekulere i dette, det er altfor tidlig. Men jeg håper at vi kan få noen svar ganske snart, sier han.

Han nevner at det er prisstigninger over hele Europa, og at det er et pressa marked også for dem.

– Man kan håpe at en lav kronekurs gjør Norge attraktivt for en bedrift som eksporterer, men jeg er spent på en forklaring etter hvert.

Han setter denne nyheten i sammenheng med tilstanden på Saugbrugs etter raset der for tre uker siden.

– Nå skal vi håpe og tro at produksjonen på Saugbrugs kommer opp til fullt igjen, men det vil være et enormt tilbakeslag for Halden hvis det også får konsekvenser framover. Vi skal ikke få panikk ennå, og vi får håpe at det er noen med kompetanse og kapital til å gå inn og satse på produksjonen i Halden, sier han.

Nye, seriøse aktører

Ordførerkandidaten fra Arbeiderpartiet, Linn Laupsa, registrerte også nyheten med overraskelse.

– Jeg så denne nyheten i Halden Arbeiderblad litt tidligere. Jeg synes at det er veldig synd at Fresenius Kabi ikke vil fortsette i Halden, men håper at det kommer nye, seriøse aktører på plass kjapt, sier hun.

Laupsa legger vekt på at det er de ansatte som er den viktigste ressursen og at det er en kompetanse i arbeidsstokken som må ivaretas.

– Dette er blant de aller største private arbeidsplassene i Halden, og vi må få mer info om både bakgrunnen for at de skal selge og prosessen videre.

Laupsa sier at hun allerede er i gang med å tilegne seg denne kunnskapen.

– Det å beholde og å etablere arbeidsplasser i byen vår er noe av det viktigste vi jobber med. Vi får håpe at det fort kommer nye, gode eiere inn, sier Laupsa.