Gå til sidens hovedinnhold

Fremtidsrettet byutvikling

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Reguleringsplanen for Fredrikshald brygge er sendt på høring, og det er mange som engasjerer seg.

Hans-Petter Kjøge løftet i går et viktig spørsmål, da han spurte om Halden ønsker fornyelse. I en undersøkelse i HA, svarer 70 prosent at de er enige i at forandring nærmest framstår som et banneord for utvikling av Halden Sentrum.

Les også

Ønsker Halden fornyelse?

Jeg er en av dem som ønsker forandring og fornyelse. Og jeg ser på Tyska som et fantastisk område for fremtidsrettet byutvikling.

Elvebyen i Drammen og Fjordbyen i Oslo er sammenlignbare med Tyska. Sentrumsnære områder ved vannkanten er blitt transformert for å skape boliger og levende områder for byens beboere.

I Oslo har effekten vært formidabel. Før var det trafikk og containere som dominerte og sjøen var stengt for folk. Det var mye motstand mot planene, men nå ser vi alle at befolkningen og besøkende har fått en fantastisk mulighet for rekreasjon og nye samlingsplasser i sentrum. Badstu og isbading for de modige, en lunsj med sjøutsikt eller bare en spasertur i sola på havnepromenaden.

Les også

I fornyelsens navn

Bryggene yrer av liv, både sommer som vinter. Dette ønsker jeg at vi som bor i Halden skal få mer av.

Formålet med planen er å tilrettelegge for utvikling av Tyska til et boligområde med park og infrastruktur. I tillegg planlegges et friluftsområde, en lekepark og muligens en ny småbåthavn. Det foreslås også et lite torg, med bevertning og uteservering.

Tyska ligger fantastisk plassert i Norges vakreste by. Området byr på nydelig sjøutsikt og kort avstand til sentrum, med tur- og sykkelstier like utenfor døra, og gangavstand til byens butikker og arbeidsplasser. Dette er viktige innsalgspunkter når vi skal tiltrekke flere innflyttere og få flere studenter til sentrum. Dette er noe vi virkelig trenger, og det er et viktig grep for byens utvikling og fortettingsplaner.

Les også

Nytenking innenfor dette området følger ikke nødvendigvis gamle politiske farger

For meg er det også viktig at vi gjennom prosjektet får ryddet opp i forurenset grunn, som ingen av oss ønsker å ha der.

Jeg forstår at det ukjente kan skape bekymringer. Jeg har selv gått mye tur i dette området, særlig på Hollenderen som ligger ved siden av Tyska. Et sted som i mange år har vært uutnyttet og lite besøkt. Denne delen av byen vår er nydelig, og jeg gleder meg over at flere kan bli kjent med denne delen av sentrum. Havnepromenaden vil også gjøre at veien dit blir mer tilgjengelig for folk i ulike livssituasjoner — om man er dårlig til beins eller har barnevogn.

Utbyggingen på Tyska er et fremtidsrettet og miljøfremmende byutviklingsprosjekt som vil gjøre at byen åpnes mot fjorden i vest, til glede for hele Haldens befolkning. La oss heie på det.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.