Er glad for å kunne hjelpe de fattigste i Halden

BLI MED: Thomas Schou Andersen lurer på om du har lyst til å stå vakt ved julegryta i Tista senter. Meld deg. Arkiv: Øivind Kvitnes

BLI MED: Thomas Schou Andersen lurer på om du har lyst til å stå vakt ved julegryta i Tista senter. Meld deg. Arkiv: Øivind Kvitnes

Artikkelen er over 4 år gammel

Frelsesarmeen hjelper mennesker som ikke har det så godt i Halden. Året rundt. Det kommer flere til hvert eneste år.

DEL

Frelsesarmeen hjelper flere barn og voksne hvert eneste år året rundt

– Vi ser at mennesker sliter. I fjor hadde vi 270 søkere bare til mathjelp til jul. Dette er min sjuende jul i Halden. Antallet søkere har økt hvert eneste år jeg har vært her. Flere blir fattige, sier korpsleder Thomas Schou Andersen.

Han ønsker ikke å peke ut hvem som har skylden for det.

I gang igjen

Han er glad for at terskelen til å søke hjelp har blitt lavere og at det har blitt mer fokus på å finne løsninger.

– Hovedtyngden er vanlige norske mennesker som enslige eldre, enslige uten barn, barnefamilier, unge studerende. Ja alle typer mennesker, fortsetter korpslederen.

Nå er tida inne for å søke igjen. Søknadsskjema finner på hos Frelsesarmeen og i servicesenteret på Nav. Fristen går ut 26. november.

Julegryta

Når det gjelder prosjektet med mathjelp til jul, er det inntektene fra Frelsesarmeens julegryte som finansierer dette.

Schou Andersen forteller at 280.000 kroner ble brukt bare på mat i fjor. Og julegryta deres i Tista senter innbrakte utrolige 300.000 kroner, pluss bidrag fra bedrifter og andre.

Han ser gjerne at folk melder seg dersom de har lyst til å stå vakt ved julegryta i Tista senter i år igjen.

– Vi er masse mennesker i sving

For å få organisert dette arbeidet stiller også frivillige opp. 10 frivillige tar imot varene og klargjør mens nærmere 35 mennesker pakker mateskene.

Over 10 mennesker er i sving med å fordele eskene ut til de som kommer og henter.

– Ja, vi er masse mennesker i sving. Og vi fyller et helt lokale med mat. Et lokale som fungerer som et kjølerom, forteller han.

Giverglede

– Det beløpet er stigende hvert år. Jeg er gledelig sjokkert over givergleden i Halden. Den setter ting i perspektiv, sier Thomas Schou Andersen.

Men Frelsesarmeen i Halden og Tistedal jobber opp mot trengende året rundt. Annenhver uke inviteres det til matkafé i huset i Halden sentrum.

– Alt fra 30 til 70 mennesker kan være innom den dagen i løpet av tre timer. Alle får med seg en pose mat hjem.

– Det hender jo at noen som vi aldri tidligere har hjulpet tar kontakt med oss på kort varsel. Er det akutt, så ordner vi hjelp, sier han.

– Jeg er ikke dum og naiv

– Hender det at dere blir utnyttet?

– Vel. Vi gjør nok det. Det er nok ikke utenkelig. Jeg er ikke dum og naiv, men jeg tror de aller fleste har et reelt behov. Jeg er heller med og leverer 10 pakker for mye enn 10 for lite. Samme tankegang gjelder kafeen vår, sier Thomas Schou Andersen.

Frelsesarmeen er der for å hjelpe medmennesker. Alle mennesker har også sin historie.

Korpslederen har med interesse lest om Halden som har 800 fattige barn. Det bekymrer ham.

Sosial fattigdom

– Det skaper også sosial fattigdom. Fattigdom er så mange ulike ting, sier han og kommer inn på barn som utestenges fra aktiviteter og sosiale opplevelser på grunn av dårlig råd. Alt koster penger i dag.

– Hvilken fattigdom er verst?

– Jeg tror begge deler er like smertefullt, svarer han og kommer inn på de små ting i livet. Som et smil. Et hei. En klem. Ord som: Hvordan går det?

Barn og unge

– Små ting betyr så uendelig mye når du er alene og er ensom. Vi ser betydningen av det på kafeen vår. Dit kommer mange flotte mennesker, som har falt utenfor samfunnet vårt. Gleden i de små tingene er ofte de viktigste, mener han.

Og hvis noen plutselig skulle dukke opp med en stor pengesekk og be Frelsesarmeen prioritere et tiltak, så gir Thomas Schou Andersen svar: – Da ville jeg prøvd tiltak for barn og unge. I det nye huset vi skal ha i sentrum.

Barn trenger noen som tar dem på alvor, snakker med dem etter skoletid, gir dem noe å spise, hjelper til med lekser og kanskje spiller biljard og bordtennis: Skape en trygg plattform for barn og ungdom.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags