- Vi er en gruppe som i lengre tid har jobbet med å overta Curtisen. Vi er matinteresserte og synes det ville være tragisk at stedet som har hatt så godt omdømme, skulle forsvinne fra Halden, sier en talsperson for seks haldenserne og aremarkinger til HA.

De seks er en gruppe profilerte personer fra Halden og Aremark og har alle et spesielt forhold til Curtisen. Men inntil de har hatt stiftelsesmøte for det nye selskapet som skal eie restauranten i festningen, ønsker de å forbli anonyme.

- Veldig tung beslutning

Onsdag forrige uke gikk Curtisen konkurs. Det var en sorgtung André Øraas som til HA kunne fortelle at han ikke lenger så noen utvei.

- Det var en veldig, veldig tung beslutning å ta, sa André Øraas som drev stedet etter at hans bror Kurt Øraas gikk bort desember 2012.

Sebastians comeback

Inntil sommeren 2013 var Kurt Øraas' protesje og toppkokk Sebastian Engh kjøkkensjef ved restauranten. Nå er han klar for å komme tilbake til Halden.

- Det er på Curtisen karrieren min startet. Nå har jeg hatt verden som arbeidsplass, men jeg har hele tiden hatt lyst til å komme hjem til Halden. Det er dette som er mitt hjem. Jeg har lært mye og ser fram til å ta med meg den kunnskapen tilbake, sier Engh til HA mandag ettermiddag.

I dag er han kjøkkensjef ved den norske ambassaden i Stockhom i Sverige. Når han er klar for å stå over grytene i Curtisen igjen, er ikke klart ennå. Toppkokken har tre måneders oppsigelsestid ved ambassaden, men håper å få til en raskere løsning.

Hadde aldri tatt sjansen uten Sebastian

Enghs comeback i festningsrestauranten var den viktigste brikken i puslespillet de seks profilerte haldenserne satt sammen for å overta Curtisen, bekrefter talspersonen.

- Vi hadde aldri begynt med dette uten Sebastian på laget, sier han.

- Når regner dere med å åpne Curtisen igjen?

- Sebastian har en oppsigelsestid vi må forholde oss til, men vi forsøker å finne en mellomløsning. Vi får se hva vi får til, sier talspersonen.

Slik overtalte de kokken

- Har dere med oppkjøpet ambisjon om å tjene penger på Curtisen?

- Nei, vi gjør dette utelukkende for å bevare Curtisen som en institusjon. Men vi kommer til å følge prosjektet med argusøyne og det må drives sunt økonomisk. Vi forventer at det skal gå i pluss, sier talspersonen.

Sebastian Engh har kjent flere av de nye eierne godt gjennom mange år og gleder seg til å jobbe for dem.

- De har en enorm lidenskap for mat og drikke og har vist veldig gode evner til å drive business. I tillegg har de vært utrolig viktige støttespillere for meg både privat og gjennom min karriere. Da de kontaktet meg om planene og sa de gjorde dette både fordi de ville ta vare på Curtisen og fordi de ville ta vare på meg, var jeg solgt, sier kokken.

Han vil drive stedet videre i Kurt Øraas' ånd med fokus på lokale råvarer.

Bobestyreren om salget

Advokat Ole-Richard Holm-Olsen ble opprettet som bobestyrer for konkursboet etter Curtisen. Han er glad for at det allerede nå har kommet til en løsning.

- Det er hyggelig at det gikk så raskt, men økonomisk sett er det selvfølgelig trist at det måtte gå helt til en konkurs før det lot seg gjøre å overføre selskapet, sier Holm-Olsen.

Overtar ingen gjeld

Når de seks kjøperne nå overtar konkursboet etter Curtisen, så innebærer det at de har kjøpt varelageret og inventaret. Fredriksten Vertshus AS, som drev Curtisen, hadde i underkant av en million i gjeld da konkursen var et faktum. Når man kjøper et konkursbo, går kjøpesummen til å dekke utestående beløp kreditorer har i konkursboet. Men man overtar ingen gjeld eller forpliktelser utover det.

Det er heller ingen automatikk i at kjøperen av konkursboet etter Curstisen vil få lov til å drive restauranten videre.

De nye eierne har derimot allerede framforhandlet en leiekontrakt med Forsvarsbygg og når selskapet formelt blir stiftet i løpet av uka vil de kunne søke om skjenkebevilling som er siste brikken som må på plass.

Usikker framtid for de ansatte

Hva som skjer med de ansatte som jobbet i Fredriksten Vertshus AS da selskapet gikk konkurs, er foreløpig usikkert.

- Det kan jeg ikke si noe om per nå. Vi står fritt i den saken, sier talspersonen for de nye eierne.