Jeg leste med glede Mads Fredriksens svar på mine uttalelser om at jeg synes spillere forlater HTH for tidlig. Jeg vil legge til at jeg er imponert over hvor godt informert min gode venn og tidligere lagkamerat er om hva som foregår rundt hallsituasjonen i Halden. Men det er ikke overraskende. HTH har nok ennå en ganske stor plass i Fredriksens hjerte, selv om han for noen år siden valgte å bytte ut Norges vakreste by med et veikryss på Hedmarken ...

Og det er jo egentlig ikke overraskende at han er oppdatert på spillersituasjonen i Halden. Det er jo denne veien han ser når han er på jakt etter nye, talentfulle spillere som han kan hente nesten gratis. Vi bør også legge til at Fredriksen har i sine år i Terningen arena utviklet en imponerende treffsikkerhet, dessverre er dette på selvmotsigelser ...

At Fredriksen og jeg er veldig enige om hva en moderne arena betyr for fritidstilbudet i nærområdet, spillerutvikling, folkehelse, integrering og elitehåndball, er det liten tvil om. Fredriksen har også noen veldig gode poenger med hvor mye det haster med å få på plass en storhall i Halden, og at for hvert år som går vil muren bare bli høyere og høyere.

Elverum spiller til daglig i Terningen arena. Den råeste hjemmebanen i norsk håndball, noe som nok samtlige aktører i norsk håndball, meg inkludert, misunner dem. Jeg har vært i Terningen under flere av HTHs kamper, og det er alltid en sann fornøyelse å reise dit, og oppleve stemningen og entusiasmen, selv om hallen ligger sånn ca. like ved verdens ende ...

Men jeg fikk meg en god latter da jeg leste at Fredriksen setter sin nåværende klubb høyere enn HTH på sin selvkomponerte håndball-næringslivskjede. Før vi tar dette utsagnet for alvorlig bør vi kanskje minne om forskjellen på den gjennomsnittlige innbyrdes målforskjellen mellom HTH og Elverum i de fem siste seriekampene er på 1,8 mål. Og selv om Elverum har hatt en lei tendens til å trekke det lengste strået, vitner vel ikke denne seiersmarginen på at Elverum er spesielt mye høyere opp i «håndballens næringskjede» enn HTH?

Et annet viktig poeng er at rollen som springbrettklubb gir økonomisk ingenting tilbake i håndball. Hadde dette vært snakk om fotball kunne HTH fått utdanningskompensasjon, og da hadde ting stilt seg litt annerledes. Men det som nå i realiteten skjer gang på gang for HTH, er at de utvikler sine egne motstandere. Så derfor vil man heller aldri bli hyllet i Halden når man går til en direkte motstander, uten at klubben der du har fått mulighet og har blitt satset på, får «betaling» for arbeidet som er lagt ned i en ung spiller.

Nå skal ikke stortalentet Kasper Lien bli en form for kasteball mellom to avdanka, gretne, gamle gubber, som nå nesten scorer høyere på BMI-skalaen enn skostørrelsen. Men som tidligere kantspiller, så har jeg nok større sans for, og beundrer talentet til Lien mer, enn de fleste andre. Derfor lar vi heller statistikken tale for seg.

Jeg påpekte i mitt forrige innlegg at jeg ikke helt forstår Liens valg ved å gå til Elverum, og nevnte at høyreback i Elverum, Dominik Máthé, ikke akkurat er kjent for å være flink til å spille opp kant. Så la oss derfor se litt nærmere på tallene.

Elverum scorer i eliteserien gjennomsnittlig 14 prosent mer mål enn HTH. De slipper også inn 13 prosent færre mål. Slipper man inn få mål, tyder det i de aller fleste tilfeller på godt forsvarsspill og godt keeperspill, noe som igjen fører til flere kontringer og flere mål fra kantspillerne. Men hva ser vi på den høyrekant-posisjonen hvis vi sammenligner forholdet mellom Elverum og HTH?

På høyrekant har Elverum svenske Christopher Hedberg og, tidenes best betalte håndballspiller i Norge, den franske verdensstjerna Luc Abalo. Disse to har til sammen scoret 57 mål i den norske eliteserien i inneværende sesong. Kasper Lien i HTH, opprinnelig fra «verdensmetropolen» Sarpsborg, som logisk sett burde fått langt færre muligheter enn sine høyrekant-kolleger på Hedmarken, har alene scoret 76 ... Altså har HTHs ungkalv scoret 33 prosent flere mål enn Elverums høyrekantspillere, til sammen! Er dette fordi han er 33 prosent bedre enn de utenlandske helproffene? Nei, svaret er så enkelt at han får flere muligheter.

Fredriksen trekker fram at treningsmuligheter, støtteapparat og lønn er bedre i Elverum. Fredriksen vet allikevel, like godt som meg og alle andre som har en smule peiling på håndball, at John Deweys berømte sitat «learning by doing» er sentralt i utviklingen av håndballspillere. For å bli god i håndball, må man spille mye håndball. For å bli god på kantskudd, må man skyte mange kantskudd. Her mener jeg fast bestemt at et stort, ungt talent kan ha bedre av å ha en sentral rolle i en mindre klubb og få mange skuddmuligheter, enn å være anonym og få treflis i baken i en større klubb, selv om man får noen ekstra kroner inn på kontoen hver måned.

Les også

En normalt treffsikker Paulsen bommer overraskende mye

Fredriksen trekker også fram at kampbelastningen er større og at man derfor får mye spilletid uansett om du er første- eller andrevalg på din posisjon. Han viser videre til Elverums deltakelse i Europa-cupen. Da må jeg få lov til å minne Herr Fredriksen på at det var de andre klubbene i eliteserien, i solidaritet med Elverum, som tillot at det ble store rokeringer på terminlisten, nettopp for å legge til rette for at Elverum skulle få lov til å spille i Europa og bli knust i 80 prosent av kampene ute på kontinentet ...

Jeg ser også at Fredriksen stiller opp et drømmelag i Elverum. Han glemmer allikevel par ting. De fleste spillerne på laget han har tatt ut ble hentet som gode håndballspillere. Spillerne på HTH ble hentet som talenter, og utviklet seg til å bli gode håndballspillere i Halden. Det er en vesentlig forskjell.

Han prøver for eksempel å rettferdiggjøre valget med Sigvaldi Guðjónsson at han var ukjent da han ble hentet fra Aarhus, og prøver å framstille det som om Elverum skal ha æren for å utvikle han som håndballspiller. Mads, ærlig talt, Sigvaldi hadde allerede tre landskamper for Island da han ble hentet til Elverum ...

Det samme kunne jeg sagt om flere av spillerne på Fredriksens drømmelag, men for å ikke kjede HAs lesere med informasjon om spillere de knapt har hørt om, og enda mindre har noe forhold til, så lar vi den ballen ligge og får heller enes om at jeg har rett.

Men selv om to gamle venner og håndballspillere hakker løs på hverandre i en serie med uhøytidelige avisinnlegg, er det hyggelig å høre at Fredriksen er hjertens enig i Halden-idrettens bruk for en ordentlig hall. Fredriksen har selv antakelig utallige arr på kroppen etter å innsatsvillig kastet seg bortover gulvet i Remmenhallen i kampen om poeng for HTH, og jeg tror faktisk, med hånda på mitt gamle håndballhjerte, at det er få som gleder seg mer over at det nå ser ut til at Halden skal få en av landets mest moderne arenaer, enn Mads Fredriksen.

Så la oss nå håpe at en ny hall vil føre til samme oppsvinget i Halden håndballen, som den har gjort på Elverum. Da kan kanskje HTH ha økonomi til å hente Elverums venstrekant Alexander Blonz, så kan jeg om noen år skryte om at det var Halden som utviklet han til å bli en ordentlig håndballspiller ...

Men helt til slutt, Mads: Gratulerer så mye med seriemesterskapet sesongen 2020/ (21). Det var vel fortjent!

Gunnar Paulsen, HA-journalist