Smittevernlege Mirjam Kilen sier til HA at det bare var et tidsspørsmål før smitten også ville bli registrert i Aremark.

Tatt 16-17 tester

– Vi har gått og ventet litt på det. Vi vet jo at det har vært koronasmitte i Halden og da hadde det vært rart om det ikke skulle komme hit også. Samtidig har vi tatt en del prøver og ingenting har blitt påvist før nå. Fredag kveld fikk vi altså informasjon om det første bekreftede Covid-19-tilfelle i Aremark, sier Kilen til Halden Arbeiderblad.

Totalt er det blitt tatt 16–17 koronatester i Aremark kommune fram til nå. I tillegg kan aremarkinger som jobber ved Sykehuset Østfold, eller har vært innlagt der, også ha blitt testet. Men det har Aremark kommune ingen oversikt over.

– Kan være smitte ute i nærmiljøet

Det var altså fredag kveld at det første registrerte tilfelle av koronasmitte var et faktum i Aremark.

– Årsaken til smitte er ukjent. Personen som har fått påvist smitte, har ikke vært i utlandet. Det er sannsynlig at smitte er overført i nærmiljøet, men om personen er smittet i Halden eller Aremark, vet vi ikke, sier Kilen.

– Men vi tror det kan være noe smitte ute i nærmiljøet og oppfordrer alle til å følge oppfordringene fra myndighetene for å unngå smitte.

Isolert i hjemmet

Smittevernlegen opplyser at smittede er ivaretatt og isolert i hjemmet.

– Det går fint med vedkommende som er hjemme og isolert. Det er ikke snakk om sykehusinnleggelse eller behov for stor oppfølging ellers. Personen er ved godt mot, sier Mirjam Kilen.

Hun påpeker at smittesporing er utført og at nærkontakter er informert. De vi også bli fulgt opp etter gjeldende retningslinjer.

Og her er en liten påminnelse om rådene som skal forhindre smitte:

* Hold avstand til andre.

* Hold deg hjemme så mye du kan og spesielt viktig hvis du har luftveissymptomer eller feber.

*Vær ekstra varsom og beskytt eldre og andre i risikogruppen for alvorligere sykdom.

* Vask hendene ofte og bruk hånddesinfeksjonsmidler når håndvask ikke er tilgjengelig.