Gå til sidens hovedinnhold

Forlenget skoleåret med sommerskole: – Det er gøy, man får venner og lærer noe nytt

I år får barn og unge i Halden muligheten til å bruke halve sommerferien til gratis aktiviteter. Det er det mange som benytter seg av.

For abonnenter

Reklamefilminnspilling på Rød Herregård. Frisbeegolf på gresset ved Hjortsberg skole. Rytmer og trommespilling i musikkrommet på Gimle skole. Filmproduksjon i ungdomsklubben Dominos lokaler. Turneringer og informasjon om kosthold, ernæring og trening til unge dataspillere i et klasserom på Gimle.

– Kjempebra av kommunen

Beskrivelsene er hentet fra fem av de 15 ulike kursene som Halden kommunes sommerskole tilbyr barn og unge fra 3. til 10. trinn denne sommeren.

Felles for alle fem er blide deltakere, vennskap på tvers av skoler, ny kunnskap, bedre ferdigheter, sosialt samvær og et etterlengtet tilbud.

– Det er kjempebra at kommunen arrangerer gratis aktiviteter, sier flere av de unge som HA snakket med på sin rundtur sammen med kommunens prosjektleder, Eva Denis.

Sommerskolen arrangeres i de «kritiske» ukene før og etter fellesferien, og snart halvveis i prosjektet kan Denis bekrefte at de har truffet blink med det nye tilbudet.

– Av 1122 elevplasser på fire uker har vi fylt opp rundt 90 prosent av dem. Den aldersgruppa vi har lavest oppslutning blant, er hos ungdomsskoleelevene, sier hun.

– Det er gøy

Andre halvdel av sommerskolen arrangeres i ukene 31 og 32, og det er fortsatt noen ledige plasser for dem som er interessert. Og ut fra tilbakemeldingene til dem som allerede har brukt deler av ferien på å forlenge skoleåret, er det verdt det.

– Det er gøy, man får nye venner, vi lærer noe nytt, eller vi blir flinkere til noe vi allerede kan, sier Linnea Isabell Dybvik (10).

Hun deltar på idrettsaktiviteten Spretten og glad sammen med søstrene Mali Oline Heltorp Hansen (11) og Oda Emilie Heltorp Hansen (12). Alle tre går på Låby skole, og de lærer å kaste discgolf når HA er innom.

De forteller ivrig om alt de har vært med på denne uka og hva som venter dem de neste dagene. Når helga kommer, har de vært innom turn, bryting, padling, discgolf og håndball. Rosinen i pølsa er fredagen som skal tilbringes på Klatring på Grensen.

Men trekløveret har latt seg friste av mer enn bare idrettsaktiviteten på kommunens sommerskole.

– Jeg var på dansecamp forrige uke. Det var veldig moro. Vi lærte fire danser på fire dager, sier Linnea Isabell.

Søstrene Heltorp Hansen skal være med på riding senere i sommer, og det kan nok bli en bratt læringskurve.

– Jeg har ridd én gang før, sier Mali Oline.

– Jeg har aldri ridd, men jeg gleder meg, sier Oda Emilie.

3,2 millioner kroner

Av de 1122 elevplassene som er fylt opp, er det flere barn og unge som har valgt flere aktiviteter. Det syns Denis er positivt.

– Det betyr at vi har truffet godt og bredt med innholdet i sommerskolen, sier hun.

Sommerskolen og kommunens frivilligkoordinator Tor-Håkon Sundt Nordenhaug gjennomførte en spørreundersøkelse i våres blant elever i grunnskolen for å finne ut av hva de ønsker å gjøre av fritidsaktiviteter. Mange av svarene har Denis klart å realisere i år mens andre ting står på blokka til neste år.

Hvis det blir noe sommerskole neste år.

Midlene til årets gjennomføring har Halden kommune fått innvilget etter søknad til Utdanningsdirektoratet. Summen er på 3,2 millioner kroner, og dersom staten ikke gir sommerskolemidler neste år, må kommunen finne egne midler i budsjettet om de vil fortsette tilbudet i 2022.

- Elevtallene viser at det er et stort behov for meningsfull aktivisering i sommerukene. Det er også en fin måte for frivillige lag og foreninger til å rekruttere medlemmer og å styrke økonomien i klubbene. I tillegg genererer sommerskolen sommerjobb til ungdom, forklarer prosjektlederen.

Dersom kommunen har mulighet til å drive sommerskolen videre neste år, vil det være naturlig å inkludere 1.- og 2.-klassingene.

- Denne elevgruppen vil trenge egne tilbud tilpasset aldersgruppen, sier Denis.

Bildeserie

BILDESERIE: Full fart på sommerskole

Lager reklamefilm

I musikkrommet på Gimle skole har Vidar Eilertsen i Halden Drum Corps trommekurs med noe attåt. I kursbeskrivelsen sto det at man kunne oppleve ekte slanger, og det har vært en stor suksess blant de rytmiske elevene.

En annen øvelse som falt i smak, var rytmeøvelse med plastrør.

– Da får vi lov til å slå hverandre i hodet som en del av rytmen, sier elevene engasjert og presiserer at de ikke slår hardt.

I gresset på Rød Herregård sitter Martin Måreid Aspelund (11) og Miguel Lorenzo Zielke (10). De er med på Veslefrikks filmskole og skal bruke onsdagen til å gjøre opptak.

Gruppa har arbeidet fram til scenene og manus selv, og filmen er i sjangeren westernkomedie.

– Vi skal lage en reklamefilm for tyggis, forklarer Aspelund og Zielke.

På fredag blir det premiere med rød løper og popkorn.

Flere på venteliste

For å kunne arrangere og tilby sommerskole til Haldens barn og unge, har kommunen vært avhengig av å samarbeidet med lag og foreninger. I mai etterlyste Eva Denis og frivilligkoordinator Nordenhaug aktører som ville være med og i innhold til sommerskolen, og de fikk de mange henvendelser.

Denis prioriterte de lokale tilbyderne, og resultatet ble 26 ulike samarbeidspartnere som sørger for fire uker fulle av aktiviteter.

Gjennom Halden idrettsråd er disse med:

Halden golfklubb, Idd sportsklubb, Halden padleklubb, TTIF fotball, Fredrikshald bryteklubb, Halden tennisklubb, Kvik Halden, Klatring på Grensen, Fredrikshalds Turnforening, Halden håndballforening, Halden frisbeeklubb og Haldens Svømmeklub.

De øvrige er Geeks e-sport, Inn på tunet Kamperhaug gård, Halden frivilligsentral, Veslefrikk teaterverksted, Halden kampsportsenter, Hov rideskole, Halden danseskole, Inspiria, graffitikunstner Dennis Karlsson, Domino, Rockehuset og Halden kulturskole, Halden Drum Corps og Verdensbro.

– Jeg er veldig glad for at så mange tente på ideen om sommerskole. Vi hadde aldri fått det til uten. Mange av dem som stiller opp, er frivillige som gjør det på dugnad for klubben sin. Vi hadde flere på venteliste på noen av tilbudene våre, så det understreker behovet for et slikt tilbud i sommerferien. Jeg håper vi får til dette neste år også, sier Eva Denis.

Kommentarer til denne saken