Åtte av ti brød som selges i Norge er alvorlig feilmerket

ALVORLIGE FEIL: Mattilsynet har avdekket 85 prosent feilmerking av brød og brødvarer.

ALVORLIGE FEIL: Mattilsynet har avdekket 85 prosent feilmerking av brød og brødvarer. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Mattilsynet har avdekket at hele 85 prosent av brød og brødvarer er feilmerket.

DEL

– Et klart tillitsbrudd mot forbrukerne, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Mattilsynet utfører årlig en kontroll om merkingen av produkter er korrekt. I Merketesten 2018 var det brød og brødvarer som ble sjekket.

Testet 209 ulike produkter

I testen ble alt ifra brød, knekkebrød, rundstykker og polarbrød til pølse- og hamburgerbrød, sjekket.

Resultatet var nedslående. 85 prosent av de 209 produktene hadde feil eller mangler i merkingen.

– Resultatet er nedslående og vitner om en ukultur i brødbransjen, både nasjonalt og internasjonalt, uttaler fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Det er flest feil knyttet til ingredienslisten, hvor cirka 50 prosent har mangelfull merking.

Det er knyttet 40 prosent mangler til allergenmerking, noe som Forbrukerrådet vurderer som det mest alvorlige.

Forbrukerrådet påpeker at det er spesielt viktig for personer med matallergi og matintoleranse å faktisk vite hva de spiser.

Forventes at det ryddes opp

Nå forventer Forbrukerrådet at brødprodusentene går gjennom sine rutiner, og følger opp resultatene fra Mattilsynet sin test.

–#8212; Ernærings- og helsepåstander er frivillig merking som brødprodusentene bruker for å skille produktene sine fra andre tilsvarende produkter.

– Men kravene for å bruke disse er strenge og må følges. Dette for at forbruker ikke skal villedes. Produkter skal ikke uriktig fremstå som sunnere enn det de faktisk er. Nå må det ryddes opp, avslutter Instefjord.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags