Follobanen åpnet 11. desember 2022, men måtte stenge allerede 19. desember på grunn av en brann i et koblingshus på Ski stasjon.

Da hadde det gått bare én uke fra milliardprosjektet ble åpnet for trafikk. Det har pågått testkjøring siden 5. februar.

– Det har vært krevende uker for de som har reist mellom Ski og Oslo S. Jeg vil takke alle pendlere og reisende på Østfoldbanen som har vært tålmodige med oss disse ukene. Jeg vil også takke Vy for godt samarbeid underveis. Nå er vi trygge på at Follobanen er klar for togtrafikk igjen, og det er jeg veldig glade for, sier Gorm Frimannslund, konsernsjef i Bane NOR i en pressemelding.

Fortsetter testkjøring

Follobanen består i hovedsak av Blixtunnelen, som er Nordens lengste jernbanetunnel. Den halverer reisetiden fra Oslo S til Ski.

Fra 5. mars blir rutetilbudet på Follobanen og Østfoldbanens lokallinje det samme som det var da de åpnet 11. desember 2022. Det betyr at det kjøres med full trafikk fra søndag 5. mars. Fram til da fortsetter de testkjøringen og ferdigstilling av anlegget.

Se video - her testkjører de Follobanen i 200 kilometer i timen

I løpet av dagen i dag har det blitt kjørt over 400 testturer med tog gjennom Blixtunnelen, og frem til Bane Nor åpner kjører de med tre doble togsett i 200 km/t. I tillegg fortsetter arbeidet med å analysere målingene de har gjort siden testkjøringene startet.

– Det er mye data som nå gås gjennom manuelt. Vi har prioritert å analysere testresultatene på de viktigste områdene først, og disse viser tilfredsstillende målinger. Vi fortsetter å gå gjennom analysene fram til åpning, og jobber videre med dette etter at vi åpner, sier Frimannslund.