Den nye omikronvarianten BA 2.75 er ikke påvist i Norge enda, men Folkehelseinstituttet (FHI) er spesielt oppmerksomme på denne varianten.

– Det at BA 2.75 er påvist i Danmark gir ikke i seg selv grunn til bekymring i Norge. At varianten har noen nye mutasjoner som man tror kan gjøre varianten i stand til å omgå immunitet fra tidligere vaksineringer og infeksjoner, og det at det nå oppdages rundt omkring i verden, gjør at vi er spesielt oppmerksomme på varianten, sier Torstein Aune, som er seniorrådgiver i FHI, til NTB.

Den nye omikronvarianten har nylig blitt påvist i Danmark. Den ble først oppdaget i India i mai og har siden spredt seg til over ti land. Dansken som har fått påvist varianten, hadde oppholdt seg i Sør-Europa.

Foreløpig er ikke varianten påvist i Norge, og FHI tror ikke vi trenger å være bekymret for en ny nedstengning.

– Det er nok ikke noen fare for noen ny nedstengning i Norge om viruset sprer seg ytterligere, ettersom immuniteten vi har opparbeidet oss i befolkningen, med høy sannsynlighet vil ha en beskyttende effekt mot alvorlig sykdom, sier Aune.

Apotekene er tomme for denne medisinen: – Det er vanskelig å få tak i den

Besøksrestriksjoner i Sverige

Flere svenske sykehus gjeninnfører restriksjoner for besøkende på grunn av oppblomstring av koronasmitte.

Flere sykehus har allerede gjeninnført munnbindkravet. Nå er det flere som tar tilbake besøksrestriksjonene. Det gjelder blant annet sykehuset i Trollhättan og Uddevalla.

Antallet innlagte med koronasmitte er firdoblet på de to sykehusene de siste ti dagene. Det er kun lov med to besøkende per pasient, og de besøkende må bruke munnbind.

Helseregionen Dalarna har også strammet inn. De anbefaler at besøk skjer utendørs eller på pasientrom, og gjester må sprite hendene før, under og etter besøk.

Sahlgrenska Universitetssjukehus, Skellefteå-sykehuset, Södersjukhuset i Stockholm og sykehuset i Norrtälje har også restriksjoner, i likhet med helseregion Jönköping.