– Vi ble valgt av Norge og deretter av Halden

KOM RETT FRA MIDTØSTEN: Den syriske familie sier at de har blitt godt mottatt i Halden. Fra venstre tolk Rama Khalil, Fadi Bassam Talli, Alaa Bassam Talli, Nada Ahmad Jirou, Bassam Yousef Talli samt Britt Velund og Astrid Nordstrand fra NAV Halden.

KOM RETT FRA MIDTØSTEN: Den syriske familie sier at de har blitt godt mottatt i Halden. Fra venstre tolk Rama Khalil, Fadi Bassam Talli, Alaa Bassam Talli, Nada Ahmad Jirou, Bassam Yousef Talli samt Britt Velund og Astrid Nordstrand fra NAV Halden.

Artikkelen er over 5 år gammel

– Vi rømte på grunn av krigen i Syria, sier flyktningene.

DEL

Bassam Yousef Talli (54), Nada Ahmad Jirou (49), Fadi Bassam Talli (22), Alaa Bassam Talli (20) og Shadi Bassam Talli (15) er fra Homs i Syria. Torsdag 8. oktober kom de til Halden.

HA traff foreldrene og de to eldste barna sammen tolk Rama Khalid og Astrid Nordstrand og Britt Velund i NAV Halden i leiligheten på Refne.

Kvoteflyktninger

NAV-leder Astrid Nordstrand ønsket familien velkommen og opplyste hvorfor de har kommet til Halden.

– Vi får forespørsel med navnelister fra IMDi om motta kvoteflyktninger. Noen ganger sier ofte ja og noen ganger nei. Vi sa ja til dere, fortalte hun.

– Takk, sa en smilende Fadi Bassam Talli på vegne av familien, som ikke kunne tilbys en varig løsning i Libanon.

– De er kvoteflyktninger som FN har plukket ut og som vi mottar direkte. Denne familien kommer direkte fra Libanon og har ikke vært innom asylmottak. De har ventet på å få personnummer for å få pass og bankkonto. Nå er der i orden og de vil i løpet av uka få ordnet dette, sier Britt Velund.

Flyktet fra krigen

Familien på fem flyktet fra Syria til Libanon for tre år siden. Eldstesønnen Fadi Bassam Talli fryktet å bli innkalt som soldat.

– Jeg ble tatt inn til forhør flere ganger, men jeg ville ikke være soldat for den syriske regjeringen. Min mor var veldig redd, sier 22-åringen.

Datteren opplevde det som farlig å gå til skolen.

– Det var ikke trygt for oss i Syria. Pappa mistet jobben. Det var farlig og utrygt for oss som er motstandere av president Bashar al-Assad. Det var bombing, kidnapping, slåssing og skyting i forbindelse med demonstrasjoner, sier Alaa Bassam Talli.

– Det var ingen vei tilbake

Familien turte ikke å være i hjemlandet mer og bestemte seg for å flykte til Libanon.

Mora mistet alt av papirer, men har ved hjelp av FN fått nye identifikasjonspapirer.

– Vi håpet at krigen ville gi seg og tok bare med litt klær, men det ble enda verre. Det var ingen vei tilbake og vi har mistet hus, møbler og viktige eiendeler, sier en dypt preget Nada Ahmad Jirou.

Ble valgt av Halden

I Libanon med fire millioner innbyggere var de sammen med tre millioner flyktninger.

– Vi hadde egen leilighet, men med så mange mennesker var det høy husleie og høye matvarepriser. Jeg måtte ha to jobber, sier Bassam Yousef Talli.

– Vi fikk noe hjelp av FN, men det varte bare ett år, tillegger kona Nada Ahmad Jirou.

Som kvoteflyktninger ble de presentert for overføring til et tredje land.

– Vi ble intervjuet og våre CVer ble levert til forskjellige land. Vi ble valgt av Norge og deretter av Halden, sier en glad familie.

Vil lære norsk og arbeide

– Hvis dere ikke hadde vært overføringsflyktninger, ville dere flyktet til Europa som andre syrere?

– Nei, vi ville ikke tatt den ulovlige veien. Da hadde vi prøvd å klare oss enda lenger i Libanon, men nå har vi fått en stor sjanse, svarer Bassam Yousef Talli.

En sjanse alle i familien vil ta. De vil integreres og ønsker seg jobb i Halden.

– Alle har begynt på kurs for flyktninger i Halden kommunale kompetansesenter. På nyåret skal de ha norskopplæring, sier Britt Velund.

ØNSKER JOBB: Bassam Yousef Talli var skredder i Syria, da han måtte flykte til Libanon. Nå er han kvoteflyktning i Halden og på plass ved symaskinen igjen.

ØNSKER JOBB: Bassam Yousef Talli var skredder i Syria, da han måtte flykte til Libanon. Nå er han kvoteflyktning i Halden og på plass ved symaskinen igjen.

Skredder i Syria

Men familien er selv godt i gang med å innarbeide seg i sin nye by.

– Det er litt kjedelig å sitte stille og vente. Jeg må drive med noe. Dessuten må vi få oss jobber, så vi kan betale husleie så fort som mulig, sier Bassam Yousef Talli.

Faren i huset har hogd ved, ryddet i hagen og fått hjelp av naboen til å kjøre vekk hageavfall. I Syria var han skredder og hadde egen bedrift som han måtte oppgi, men nå har han fått seg symaskin.

– Jeg liker best å sy klær og har fått noen oppdrag, men tar gjerne flere, sier han med et stort smil.

Er frisør

Kona Nada Ahmad Jirou er frisør og hadde egen salong for damer i Syria.

– Jeg ønsker jobb som frisør i Halden, selv om det er litt rart med damer og herrer i samme frisørsalong. Det skal nok gå bra. Jeg har allerede klippet naboen, sier hun.

Sønnen Fadi og datteren Alaa har også valgt å satse på kreative yrker.

– Jeg liker å tegne og male. Noe som jeg ønsker å fortsette med, sier Fadi Bassam Talli, som også har jobbet som frisør i tre år.

KREATIV: Fadi Bassam Talli er glad i å tegne og male. – Jeg håper på å ta en utdannelse innen forming, sier 22-åringen, som måtte avbryte utdannelsen og flykte på grunn av krigen i Syria.

KREATIV: Fadi Bassam Talli er glad i å tegne og male. – Jeg håper på å ta en utdannelse innen forming, sier 22-åringen, som måtte avbryte utdannelsen og flykte på grunn av krigen i Syria.

Journalist

Søsteren har bachelor i sin utdanning som journalist fra universitetet i Libanon.

– Jeg ønsker å fortsette med det yrket i Norge og kunne tenke meg å jobbe som journalist, sier Alaa Bassam Talli.

Alle i familien understreker at det er viktig å begynne på norskopplæring.

– Jeg har allerede begynt med å prøve å lære meg norsk ved oversette det som står i Halden Arbeiderblad, sier eldstesønnen Fadi med stolhet.

Ønsker å knytte bånd

Den initiativrike familien forteller at mottakelsen i nabolaget har vært god.

– Vi kom hit torsdag 8. oktober. Den første helgen gikk strømmen, da vi skulle lage mat. Vi fikk nabohjelp av Anne Karin og Karl Espenes med en gang. Siden har naboene hjulpet oss veldig mye. Det setter vi stor pris på, sier de.

Anne Karin Espenes sier at hun og mannen prøver å stille opp så godt de kan.

Gode naboer

Våre nye naboer er så trivelige og positive. Det er gjensidig hygge å hjelpe til. Vi stilte opp for å hjelpe til med forskjellige ting i begynnelsen. Det er også flere som hjelper til med blant annet klær, sier Anne Karin Espenes.

Den syriske familien har fått et godt inntrykk av byen, som de fikk beskjed om ville motta de som kvoteflyktninger.

– Det er stor sjanse for at Halden blir vår kommune, sier de.

Om Paris-terroren

Og de håper ikke terroren i Frankrike vil føre til at motstanden mot muslimske flyktninger øker.

– Islam er ikke slik som terroristene i Paris ga uttrykk for. Det er forkastelig å gjøre slik i navnet til islam. Ingen religioner er slik. Før krigen i Syria var vi i et miljø med både muslimer, kristne og jøder.

– Vi ønsker også å knytte bånd på tvers av kulturer her i Halden, sier Bassam Yousef Talli, Nada Ahmad Jirou, Fadi Bassam Talli og Alaa Bassam Talli.

Hva er en kvoteflyktning?

  • En kvoteflyktning/overføringsflyktning er personer som vanligvis er registrert som flyktninger hos UNHCR (FNs Høykommissær for flyktninger), men som ikke kan tilbys en varig løsning i det landet de befinner seg og som derfor presenteres for overføring til et tredje land.
  • For mange flyktninger er det umulig å returnere til hjemlandet sitt eller å bli integrert i landet de oppholder seg i.
  • Det er FNs Høykommissær for flyktninger som fremmer søknadene for overføringsflyktningene, og UDI bestemmer hvem av dem som får komme til Norge.
  • UDI organiserer reisen for dem og har avklart på forhånd hvilken kommune de skal bo i.
Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken