GOD KONTAKT: Terje Vidar Høvik (f.v.), Fitwi Ghebremeskel med sønnen Bruk (5), Negasi Ghebrengus med Fitwis datter Blen (9), og Fitwis kone, Furuta, setter pris på å ha blitt kjent med hverandre. – Frivilligsentralen hjalp oss, sier Høvik. De to eritreiske mennene ble kjent her i Halden, og begge har fått familiegjenforening.

Flyktet fra Eritrea - har fått nytt liv i Halden

Fitwi (35) og Negasi (30) kommer fra samme land og fulgte nesten samme fluktrute til Norge, men ble først kjent med hverandre i Halden.
Av
Publisert

Deilige dufter av mat ønsker velkommen hjemme hos Fitwi og Furuta. Nye gjester tas imot med brede smil og tre klemmer. Gjestfriheten er stor, og tøfler settes fram med det samme før man vises inn i stua.

– De elsker å få besøk, forteller Terje Vidar Høvik.

Haldenseren kjenner Fitwi og Negasi godt. Gjennom frivilligsentralen har de tre funnet tonen, og Terje Vidar har blitt tatt imot med åpne armer hjemme hos begge familiene.

Ville gjøre noe for flyktningene

Flere ganger i uka treffes de tre ferske vennene for å prate, være sammen og lære hverandre bedre å kjenne.

– Vi prater om alt fra kvinnedagen på 8. mars til bilforsikring, forteller Terje Vidar Høvik.

Han bestemte seg allerede i høst for at han ville gjøre en innsats for noen av flyktningene han så på TV som flyktet fra hjemmene sine i overlastede og skrøpelige båter over Middelhavet.

– Jeg tok kontakt med frivilligsentralen og Wenche Erichsen på nyåret. Samme dag hadde Negasi vært innom og presentert seg. Wenche koblet oss og fikk full treff, sier Terje Vidar.

VENNSKAP: Terje Vidar Høvik (f.v.), Negasi Ghebrengus og Fitwi Ghebremeskel har mye glede av hverandre.

VENNSKAP: Terje Vidar Høvik (f.v.), Negasi Ghebrengus og Fitwi Ghebremeskel har mye glede av hverandre.

Flyktet fra militæret

Det begynte med leksehjelp siden Negasi Ghebrengus følger den obligatoriske norskopplæringen ved Halden kommunale kompetansesenter. Der går han sammen med Fitwi Ghebremeskel, og det tok ikke lang tid før to hadde blitt tre.

De to eritreerne har mye bagasje med seg fra hjemlandet.

– Vi flyktet fra militæret i Eritrea. Jeg hadde ikke sett familien på tre år, sier Negasi.

De kjente hverandre ikke før de kom til Halden, men fluktruta til Europa og Norge var nesten den sammen. Gjennom Etiopia, Sudan, Libya, Italia og videre nordover.

– Jeg hadde lest om Norge og visste at det var et godt og demokratisk land, sier han.

– Mange døde underveis

Både han og Fitwi har sittet i fengsel. Det skal ikke mye til før man blir arrestert i Eritrea.

– Vi var flere som flyktet sammen, men mange av dem døde underveis, forteller Negasi.

Da Terje Vidar ble kjent med ham på starten av året, hadde den eritreiske mannen noe stort å se fram til.

– Familien hans var på vei til Norge ved hjelp av familiegjenforening, men Negasi visste ikke hvordan han skulle få hentet dem på Gardermoen. Antakelig fantes det en løsning fra kommunens side, men jeg fikk tak i en stor bil og kjørte inn sammen med ham. Det ble et rørende gjensyn på flyplassen, forteller Terje Vidar.

– Vel bekomme

Denne søndagen er det HAs journalist som er invitert hjem til Fitwi sammen med Terje Vidar.

Utgangspunktet for besøket var å få se hvordan man lager kaffe på eritreisk vis, men den gode duften fra kjøkkenet vitner om noe mer.

– Her blir det full middag, sier Terje Vidar og humrer.

– De sparer ikke på noe når det kommer gjester, sier han videre.

Bruker ikke bestikk

På bordet settes det fram tayta. Det ser ut som pannekaker, men brukes til å legge en grønnsaksblanding (alicha), tomatsaus med oksekjøtt og grønnsaker (zingi), saus av brune bønner (shiro) og vanlig salat med eritreisk dressing på.

Deretter bryter man biter av tayta og bruker det til å spise med. Bestikk fins ikke, men vertskapet er vant til norske gjester og setter fram servietter.

– De bruker mye mer krydder i maten enn vi er vant til. Det kan være sterkt, advarer Terje Vidar.

EKSOTISK MAT: Alicha (nede t.v.), shiro (sausen), tayta (pannekakene), salat med tomat og zingi (oksekjøtt med tomatsaus).

EKSOTISK MAT: Alicha (nede t.v.), shiro (sausen), tayta (pannekakene), salat med tomat og zingi (oksekjøtt med tomatsaus).

Liker ikke sjokolade

Han har spist middag med sine eritreiske venner flere ganger etter at de ble kjent for få måneder siden.

– De spiser veldig mye grønnsaker. Og veldig lite godteri. Negasi har forsøkt å friste barna sine med norsk sjokolade, men de liker det ikke. De spiser heller nøtter, frø og frukt, sier Terje Vidar.

– Men det sukkeret de ikke spiser, tar de igjen når de drikker kaffe, forteller han videre med et smil.

Gjestene skal ikke rydde

Når middagen er over, begynner Fitwi å rydde av. Furuta har startet kaffeseremonien.

Norske gjester hjelper gjerne til med å rydde etter et måltid, men i Eritrea er ikke det vanlig.

– Jeg gjør det likevel fordi det er sånn vi gjør det i Norge, sier Terje Vidar og bærer asjetter og fat ut på kjøkkenet. Fitwi prøver å være så rask han kan så han får ryddet mesteparten selv.

FERSK KAFFE: Vanligvis brenner Furuta bønnene på kull, men ikke innendørs. Datteren Blen (9) ser på eritreisk TV-program.

FERSK KAFFE: Vanligvis brenner Furuta bønnene på kull, men ikke innendørs. Datteren Blen (9) ser på eritreisk TV-program.

Fersk kaffe

I stua har Furuta rigget seg til med krakk, et lavt kaffebord, kopper, diverse utstyr og en liten elektrisk glødeovn.

Rå kaffebønner legges i en kjele og varmes på ovnen. Det tar ikke lang tid før duften av mat erstattes med duften av brente kaffebønner.

Furuta lar gjestene snuse inn lukta før hun heller bønnene opp i kverna. De ferdigmalte bønnene blandes med ingefærpulver og vann før det varmes på ovnen.

En halvtime etter at hun startet, er Furuta ferdig med kaffen. Hun spør hvor mye sukker gjestene ønsker.

– Ikke så mye, sier Terje Vidar av erfaring og ber om to kopper med lik mengde sukker i.

Skaper nettverk

Kaffen er veldig god. Kraftig kaffesmak med hint av ingefær. Passe søt til norske ganer. Servert drikketemperert i små kopper. Fitwi kommer med dessert bestående av blant annet bønner. Ikke søtt i det hele tatt, men veldig godt på smak.

– Derfor bruker de en del sukker i kaffen. I Norge spiser vi kake eller andre søtsaker til dessert. Da holder det som regel med eventuelt litt hvitt i kaffen, påpeker Terje Vidar.

Negasi har også kommet innom Fitwi og familien i løpet av HAs besøk.

Vil lære seg norsk

De to familiene er mye sammen og kan tilbringe mange timer i hverandres selskap. I tillegg til Terje Vidar har særlig Negasi og familien hans blitt gode venner med Halden-ekteparet Marit og Kjell Haugset. De er som bonusbesteforeldre for barna.

Datteren til Fitwi og Furuta, Blen (9), har startet på Os skole, men sønnen Bruk (5), har ikke fått barnehageplass ennå.

– Barna er veldig ivrige etter å lære norsk, sier Terje Vidar.

Søker jobb

Fitwi har også fått familiegjenforening, og de to familiene har slått seg ned i sentrum. Ingen av de voksne har jobber ennå, mens de eldste barna i familiene har begynt på Os skole. De yngste har ikke fått barnehageplass.

Nylig var både Fitwi og Negasi på jobbmesse i Brygga kultursal, og Terje Vidar har hjulpet dem med å skrive CV.

– Vi vil veldig gjerne ha jobb. Jeg er glad i mennesker og har erfaring fra ulike yrker, sier Negasi.

– Jeg er glad i å fotografere, og begge er flinke til å jobbe, sier Fitwi.

– I mellomtida prøver vi å være med på det som skjer. Vi vil ikke sitte rolig og vente, sier de.

Artikkeltags