NRK har besluttet at TV-aksjonen 2020, på grunn av koronapandemien, blir digital. I motsetning til tidligere år, vil man ikke få bøssebærere på døra, men det vil allikevel være gode muligheter for å få gi et bidrag.

– Alt man trenger å gjøre er å registrere seg på blimed.no. Da får man sin egen digitale innsamlingsbøsse, og man kan selv velge geografisk tilknytning, som for eksempel postnummer eller nabolag, hvor innsamlingsbeløpet skal registreres, sa Catharina Heide Amundsen, på et informasjonsmøte på Frivilligsentralen for noen uker siden.

Nå har dette vist seg at dette var lettere sagt enn gjort.

Får ikke registret seg

Wenche Erichsen ved Halden Frivilligsentral har de siste dagene fått flere henvendelser fra personer som ønsker å bidra som virtuelle bøssebærere, men som ikke klarer å registrere seg på hjemmesiden til TV-aksjonen, blimed.no.

– Vi har sett et stort engasjement og det er mange som ønsker å bidra. Men dessverre er det en del som har støtt på tekniske utfordringer og som får ikke registeret seg. Tilbakemeldingene vi har fått er at de ikke finner området de vil registrere seg innsamlingsbøssen sin i, forklarer hun.

– Vi funnet ut at noen av områdene våre har vært lukket etter fjorårets innsamlingsaksjon og de har vi forsøkt å få åpnet igjen i dag, onsdag. Jeg håper at flere finner fram til ønsket område for å kunne registrere sin bøsse nå.

Frivilligsentralen har derfor bestemt at de skal hjelpe de som ønsker å bidra, men ikke får registeret seg.

– Det kan fortsatt være en utfordring for flere og derfor er vi glad for at vi har flere frivillige veiledere her mandag 12. oktober mellom klokka 14.00 og 17.00 på frivilligsentralen skal vi vise hvordan man registrerer seg. Da kan alle som ikke får det til komme ned til oss, så skal vi hjelpe dem. Om man ikke kommer selv kan en også kontakte oss på mail eller telefon 69 18 88 18. sier Erichsen til HA.

Slik gjør du

Man kunne allerede fra tirsdag 15. september registrere seg som bøssebærer, og 5. oktober vil denne bli aktivert. 18. oktober går selve innsamlingen av stabelen, med den tilhørende, velkjente TV-sendingen. Selve aksjonen avsluttes 1. november, noe som betyr at innsamlingsaksjonen i realiteten varer nesten én måned.

Vil du bli bøssebærer? Slik gjør du det:

Bildeserie

Slik registrerer du seg som virtuell bøssebærer

TV-aksjon mot plast

Årets TV-aksjon går til å rydde opp i og informere om de gigantiske utfordringene tilknyttet til forsøpling av verdenshavene.

Årlig dumpes det åtte millioner tonn plast i havet. Altså 8.000.000.000 kilo. Dette tilsvarer 320.000.000.000, eller 320 milliarder, halvliterflasker tilsvarende de vi finner i butikken. Noe som igjen vil si at plastmengden til 45 flasker for hvert eneste menneske på jordkloden vår, havner i havet hvert eneste år.

I en studie fra universitetet i Newcastle i Australia framkommer det at hvert menneske får i seg plast tilsvarende ett kredittkort hver eneste uke, året rundt, bare gjennom vi vannet vi drikker.