Som et ledd i Politidirektoratets innsats for å styrke politiets tilstedeværelse på Internett, ble Nettpatruljen etablert i Øst politidistrikt i mai 2019.

Dette er en nettpatrulje som sørger for at politiet også er til stede på nettet, og kan fange opp kriminell virksomhet også der.

Nettpatruljen ser at flere og flere blir utsatt for svindel, identitetstyveri og annen nettkriminalitet. En av årsakene kan være at uvedkommende har fått tilgang på brukernavn og passord.

Slurv med sikkerheten

"Mange tror at når uvedkommende har kommet inn på andres konto, så sitter det en "Lisbeth Salander" bak, og på utrolige måter hacker seg inn. Virkeligheten er dessverre mye kjedeligere." Dette skriver Nettpatruljen på sin Facebookside.

Felles for de aller fleste digitale innbrudd, hvor private kontoer har blitt misbrukt av andre, er at eieren har fått sitt brukernavn og passord lekket på nett. Ofte på grunn av slurv med sikkerheten.

De nevner at det ikke bare er lugubre pornosider og lignende som har hatt lekkasjer, men at vanlige tjenester som blant annet Adobe, Creative, Domino's, Dropbox, Kickstarter, LinkedIn, Minecraft, MySpace, Snapchat, Sony og Yahoo også har blitt utsatt.

Og hvis du bruker samme passord flere steder på nett, er du spesielt utsatt for et «hacker»-angrep.

Vær fantasifull

Det er flere måter å sikre seg mot digitale innbrudd i ditt digitale liv. Her er noen forslag fra Nettpatruljen:

•Ikke bruk samme passord på flere tjenester. Om det er vanskelig å huske mange passord, så skriv dem heller ned og oppbevar det et trygt sted (unntak er pinkode til bankkort).

•Vær fantasifull når du lager passord. Bruk gjerne spesialtegn. Nettvett

•Bruk totrinnsverifisering på de tjenestene hvor dette er mulig. Da kommer ikke andre inn selv om de har passordet ditt. Totrinnsverifisering. Du vil ikke trenge å bruke totrinnsverifisering hver gang du skal inn på en konto (for eksempel Facebook).

Tjenesten husker mobilen eller nettleseren din, slik at det er stort sett kun når du logger på fra en ny enhet at du må bruke totrinnsverifisering.

•Vær ekstra bevisst på sikkerheten til mail-kontoen din. Denne kan virke som en universalnøkkel til alle andre kontoer.