Gå til sidens hovedinnhold

Fint for Halden også om 100 år?

Artikkelen er over 2 år gammel

Til Haldens folkevalgte: Forny gjerne Fisketorget, men ikke la de siste uerstattelige byrom i nedre del av Tista bygges ut av kjøpesentre. Det vil ødelegge for veldig fine kultur-, fritids- og utelivsaktiviteter i Halden sentrum for folk flest, for all framtid!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Halden er en by med store muligheter. I sentrum vil det komme ny utbygging, flere beboere, butikker og aktiviteter, både på Sydsiden og Nordsiden. De få "lungene" som finnes igjen av parker, torg og annet offentlig byrom må imidlertid vernes – dette for at barn, ungdom, voksne, firebeinte og andre fortsatt skal kunne ferdes fritt både hverdager og helger hele året, uten at vaktselskap bryter inn og krever at alle må forlate området, med "Kjære kunder. Kjøpesenteret stenger kl. 18, men åpner igjen på mandag."

Jeg skriver dette fordi jeg på kommunes nye hjemmesider leser at det nå midt i årets sommerferie er lagt ut to viktige saker for Haldens innbyggere: «Oppstart av arbeid med Detaljregulering av Tista senter». Og revisjon av «Plan for fysisk aktivitet i Halden».

Les også

Slik kan det bli på Fisketorget om noen år

I første sak foreslår Stenseth Grimsrud arkitekter at «Deler av dagens parkering ved Fisketorget omgjøres til byggeformål». SRP Tista AS ønsker kort sagt å bygge ut Tistasenteret, både på Fisketorget og vestover.

I den andre saken er hensikten å justere en plan, som ifølge saksframlegget skal «Forplikte kommunen når det gjelder å gi alle innbyggere mulighet til et friluftsliv som er helsebringende, trivselsfremmende og miljøvennlig aktivitet, i nærmiljøet og i naturen ellers». «Målene i planen kan nås ved ulike økonomiske virkemidler; spillemidler og andre statlige støtteordninger, kommunale tilskudd, egenandel og dugnadsinnsats fra lag og foreninger. Et vedtatt kommunalt planverk forplikter kommunen i den årlige budsjettprosessen.» Sitat slutt.

Stenseth & Grimsrud har sikkert gjort mye fint for byen vår, som arkitektkontor, før de ble engasjert av Tistasenterets eiere for å få plass til flere nye butikker ut mot Storgata.
Jeg tipper imidlertid at det finnes arkitekter og nok av velgere i denne byen som ønsker å stanse inngrep som krymper Fisketorget, men heller vil ha en plan for å skape mer fysisk aktivitet i Halden sentrum der alle folk bor og fortsatt kan ferdes fritt.

Les også

– Utbyggingsplanene ved Tista senter betyr kroken på døra

Byens folkevalgte bør derfor snarest ta turen til andre "gamlebyer". Se på Værste i Fredrikstad, Mølleparken og røde sykkelstier i Moss, fine sjø- og kanalparker i Horten, Brønnøysund og Kristiansand (hvor bystranda er blitt en perle), likeså bibliotek, turistkontor og utstillingslokaler midt mellom svømmehall og hotell i samme nye storstue i Sandnessjøen etc. Dere trenger altså ikke reise til Praha eller Barcelona, men også der finnes glimrende offentlige byrom, med parker, installasjoner og anlegg modernisert i nyere tid til glede for folk flest og nytt byliv året rundt.

Fisketorget i Halden bør videreutvikles som folkets plass, som inkluderer nye aktiviteter for alle aldersgrupper - uten å stenge for alle nåværende og mulige framtidige aktiviteter.

Som journalist for HA (1988-2000) skrev jeg til byjubileumsavisa på 1990-tallet en sak om framtidas Halden, med foto av kommunens miljøvernrådgiver Svein Syversen som stod med fiskestang nær den illeluktende og brune elva Tista. Folk lo da og sa at "Her kommer det aldri mer noe annet enn brakkvannsfisk", men da Saugbrugs stengte cellulosen, dro en skoleelev raskt en laks på land. Etter 100 års dvale våknet nemlig elva til liv igjen!

I 2015 ble Tistas største registrerte laks i nyere tid fisket av Ekrem Potorgoia. Laksen veide 11.1 kg. Og mye mer stor fisk kan svømme opp Tista i årene framover, men plasser til å dra storlaks i land har vi snart ikke noen naturlige igjen i nedre del av den elva som alltid vil renne gjennom Halden, dette fordi noen få kjøpmenn, investorer og arkitekter synes elvekanten nærmest fjorden er framtidas aller beste sted å gjøre god butikk i store og langstrakte Halden kommune.

Til alle! Lykke til med å videreutvikle Halden sentrum for store og små! «Look to Drammen!». Der har de byutviklet Papirbredden med klare tanker om å integrere studentaktiviteter med mer. «Look to Lidköping», der byens innbyggertall ei uke mangedobles under det sommerlige amcartreffet, som Lidköping i år aktivt la til rette for med betydelig koordinert egeninnsats av andre enn arrangørene - blant annet via viktig informasjonsarbeid på kommunens hjemmesider. "And look to Bodø", ikke for å stenge vinden ute med glasshus, men ved å bygge moderne bibliotek og kulturhus for framtida, til glede for folket, byen og hele regionen.

Kommentarer til denne saken