Gå til sidens hovedinnhold

I skammens boks etter voldtekt

Artikkelen er over 6 år gammel

Regissør Catharina Heide Amundsen tar tak i sin egen angst og skamfølelse etter en voldtekt. Nå lager hun en dokumentar med seg selv i hovedrollen.

– Jeg håper dokumentaren kan hjelpe andre. Jeg vet det vil bli tøft følelsesmessig å få gjennomført dette, men forhåpentligvis vil den prosessen også hjelpe meg, sier Catharina Heide Amundsen, som starter opptakene i blant annet Fredrikshalds Teater rett over nyttår gjennom Felles Film. Filmen skal etter planen være ferdig i oktober/november.

Millionprosjekt

Prosjektet har et budsjett på 1,2 millioner kroner. Catharina Heide Amundsen bruker også penger hun har fått gjennom voldsoffererstatningen på grunn av voldtekten som skjedde da hun var 14 år.
– For snart 13 år siden ble jeg voldtatt. Jeg turde ikke å si noe til foreldrene mine. Overbevist om at det var min egen skyld, og full av skam for at jeg lot noen ta fra meg det som var mitt, endte jeg opp med selvskading, depresjon og selvmordsforsøk, uten å fortelle noen hvorfor.

Vil endre

– Dette vil jeg endre på. Det er så utrolig viktig at man snakker om ting, noe vi dessverre ikke alltid er så flinke til. Jeg vil med denne filmen åpne opp for at man kan snakke mer om skam. Om voldtekt. Og ikke minst om hva slags oppfølging og hjelp voldtektsoverlevende får og bør få, sier Catharina Heide Amundsen, som har fått påvist posttraumatisk stressyndrom.

Selv så mange år etter kan hun fortsatt få panikkangst hvis hun kjenner lukta av et spesielt etterbarberingsvann. Lukta minner om voldtektsmannen. Han har fratatt henne mye glede og påført henne varige sår i sjelen.
– Man lærer seg teknikker for å overleve, sier hun.

Boksen og skammen

En treboks står sentralt i dokumentaren. Det er skammeboksen, som hun bruker på ulike måter for å få fortalt historien.
– Jeg har også tenkt å reise rundt og holde foredrag på skoler. Jeg skal også til Kroatia for å prate og vise filmen. Skam og voldtekt fanger bredt. Det vil bli europeisk distribusjon av filmen, og jeg håper det også blir amerikansk distribusjon av filmen.
– Vi er et dedikert team som jobber med dette. Jeg har jobbet med dette i snart sju år, og det ble lagt på is underveis. Nå fortsetter vi. Det er ikke bare en film lenger. Jeg håper det jeg gjør kan hjelpe andre, sier hun.

Kommentarer til denne saken