Det er ikke vanskelig å gå med på at en hvit løgn kan bære positive frukter når hensikten er grunnleggende god.
– Jeg må si at det ikke er kommunen dere er invitert til, sier Laupsa når gjestene kommer inn i den gamle formannskapssalen i rådhuset.
Frivillig arbeid
Hun har blitt spurt om å hjelpe Gjensidigestiftelsen med å lure representanter fra Røde Kors, Verdensbro og Veslefrikk teaterverksted til å møte Karianne Fuglerud Ingerø og Lars-Marius Målerud Brekke. Ordføreren overlater ordet til dem.
De har nemlig med seg tre sjekker som skal deles ut.
– Det er gledelig å se at de som jobber frivillig for andre kanskje kan slippe å tenke på penger når de mottar støtte. Jeg vil tro at det letter for dem. Men jeg blir alltid litt nervøs og spent før de kommer, sier Fuglerud Ingerø og smiler idet gjestene kommer inn i rommet.
Øyvind Bruflat fra Røde Kors, Bjørn Edvardsen fra Verdensbro og Ylva Berger Nyborg og Monia Berger-Lund fra Veslefrikk Teaterverksted ser litt forundret ut.
De hadde forventet kaffe og pepperkaker på bordet. For det skal vise seg at det kan være godt å bli litt lurt.
Tilskudd til bil
Fuglerud Ingerø begynner med den minste sjekken, som er på «bare» 180.000 kroner.
– Dere har søkt om en liten sum som dere skal bruke til å hjelpe å frakte mennesker i en bil som dere har kjøpt, og hjelp til de som trenger det tilbudet, sier hun.
Bruflat har nærmest mistet munn og mæle et øyeblikk.
– Jeg må innrømme at jeg ble litt satt ut her nå. Dette er utrolig gull verdt. Behovene er også enorme for å få ut mat nå, og vi skal få med folk ut på tur til Rødsparken eller festningen med denne bilen. Det finnes masse folk som vil ut, og støtte til aktivitetsdelen vår bidrar veldig til det, sier han.
Gjensidigestiftelsen høsten 2022
Årets utlysning: Aktiv fritid for alle
Betydelig redusert aktivitet i frivillige lag og foreninger under pandemien
• Mange har mistet medlemmer
• Mange har mistet frivillige
• Mange har mistet inntekter
Bekymring for at aktiviteter, medlemmer og frivillige ikke kommer tilbake
Mulig å søke om tiltak for å få med flere deltakere og flere frivillige.
Hvilke søknader prioriteres?
• Prosjekter som gjør det mulig at flest mulig kan delta, uavhengig av deres funksjonsnivå, økonomiske og sosiale forutsetninger.
• Søknader som har frivillig arbeidsinnsats i gjennomføringen av prosjektet.
Fra og med etableringen i oktober 2007 og frem til og med 2022 har Gjensidigestiftelsen tildelt rundt 3,5 milliarder kroner til omtrent 10 000 ulike tiltak og prosjekter for å fremme trygghet og helse.
I alt har Gjensidigestiftelsen delt ut rundt 240 millioner til prosjekter rundt om i Norge i 2022.
- I Østfold har ca. 40 prosjekter fått støtte med til sammen 8,9 mill kroner i 2022 - fordelt på én utlysning i våres og én nå i høst.
Gratis fritidstilbud
Da er det Målerud Brekke som griper en sjekk.
– Verdensbro får 300.000 kroner for å sikre at flere skal ha mulighet til å delta i gratis fritidstilbud. Dere bidrar veldig godt i Halden og Østfold, og det er hyggelig å nok en gang støtte dette, sier han.
Styreleder Bjørn Edvardsen innrømmer at han ante at noe godt kunne være i gjære.
– Vi merket oss datoen, og så at det har vært utdeling denne dagen også de to foregående årene, sier han og smiler.
Men det er ingenting som tyder på at de tar dette tilskuddet for gitt.
– Dette er utrolig prisverdig, siden vi ikke har fått solid finansiering fra det offentlige. Vi legger hele hjertet i at vi skal være et gratis og tilgjengelig tilbud med et trygt og kvalitativt opplegg, sier han.
Kan bli et gratistilbud
Ylva Berger Nyborg og Monia Berger-Lund fra Veslefrikk Teaterverksted ser spent på at Fuglerud Ingerø tar opp det siste sjekken.
– Som dere sikkert har lagt merke til, så har beløpene gått oppover. Veslefrikk har ikke vært et gratistilbud fram til nå, men vi har innvilget hele summen dere har søkt på, slik at dere kan tilby dette gratis, sier hun.
Mottakerne holder ikke igjen tårene, og ordføreren reagerer på samme måte.
– Dette er helt utrolig. Veslefrikk feirer 20 år neste år, og 2023 blir nå et jubelår for oss. Vi merker at det er et behov for et slikt gratistilbud, for det er mange fattige i Halden, og flere som har måttet slutte hos oss fordi de ikke har råd. Nå kan vi invitere dem tilbake, sier en tydelig beveget Berger-Lund.
Kutter fritidstilbud
Hun forteller at de siden pandemien startet i 2020 har opplevd at mange familier har valgt bort fritidsaktiviteter for barna på grunn av en betydelig strammere økonomi. Dette har bare fortsatt etter hvert som priser har økt på det meste.
– Vi skulle gjerne sagt at ingen trenger å betale, og vi skulle gjerne gitt bort billetter til forestillingene. Vi snakket om det flere ganger, at vi så gjerne skulle hatt den muligheten. Nå får vi det, sier Ylva Berger Nyborg.
– Dette blir starten på et helt nytt kapittel, og det betyr en helt ny arena for oss, legger Berger-Lund til.
De forteller at de har snakket om denne muligheten som en fjern drøm.
– Vi kan kanskje doble antall plasser, og ha med nærmere 200 barn mellom tre og 20 år, sier Berger Nyborg.
Et tilbud for alle barn
Hun forteller at verdien av virksomheten deres ikke begrenser seg til teateroppsetningene.
– Vi har månedlige kvelder uten teater, og vi er en kreativ møteplass med Veslefrikkvelder. Vi ønsker også å utvikle Barnas kulturhus. Det er leit når stram økonomi går ut over barna, men med disse pengene så gjelder dette tilbudet for alle barn, sier Berger-Lund.
De gleder seg til å endre på informasjonen på hjemmesiden og sende ut beskjeder om tilbudet for jubileumsåret.
– Det har ikke vært lett, og det har hele tida vært en kamp å jobbe med dette. Det er også veldig godt å bli sett, og føle at de ser verdien av det vi tilbyr, sier hun og smiler.
Ennå litt i sjokk, men enda mer lettet.