Fredriksstad Blad har fått tilsendt bilder av den mye omtale geithamsen, som skal ha blitt sett på Gressvik.

Kvinnen som har sendt bildene er ansatt i en barnehage i området. Hun ønsker ikke navnet sitt i avisa, men vil gjøre andre oppmerksomme på å se godt over barnevognene nå.

– Geithamsen har bygget bol i en vogn. Det kan være et tips til barnehager som har sovevogna ute, at de sjekker vogna før de legger barna. Bolet hadde allerede egg, skriver hun til FB.

– Saumfarer hus og husvegger

Arnstein Staverløkk er overingeniør i Norsk institutt for naturforskning, med blant annet parasittiske veps, maur og bier som kunnskapsområde.

– Det er rundt denne tiden at geithamsen ofte blir lagt merke til først. Nå flyr dronningen rundt og skal etablere bol. Da kommer de ofte innendørs også. Dronningen saumfarer både husvegger, hus og alle mulige hulrom som er egnet til å anlegge koloni, forklarer han.

– Har du hørt om andre tilfeller der de bygger bol i nettopp barnevogner?

– Det er jeg ikke kjent med. Men hvis barnevognen står på riktig sted, og det er et hulrom der, kan det godt hende at vepsen finner veien inn dit. Men det må være en vogn som står på riktig sted over lang tid, uten at den blir flyttet på, sier han.

Og fortsetter:

– Det er ikke primært sånne plasser de ønsker å bygge bolet sitt. De vil ha stabile plasser som ikke forstyrres, beroliger han.

Vondt stikk

Staverløkk mener likevel det er et godt tips å forsikre seg om at det ikke er veps i vogna.

– Jeg har blitt stukket av geithams selv, og det er mye verre enn en vanlig veps. Det kan jeg skrive under på.

– Veps er jo det farligste dyret i Norge, og det dyret som tar livet av flest folk årlig. Så man skal være litt forsiktig og ha respekt for dem.

Dersom man oppdager et geithams-bol hjemme, anbefaler han å ta kontakt med profesjonelle for å få dem fjernet.

– Jeg vil ikke anbefale å fjerne dem selv. Folk må jo få gjøre som de vil, men jeg vil ikke anbefale alle å ta kampen mot geithamsen, sier Staverløkk, og legger til at det i utgangspunktet ikke er en aggressiv art hvis man holder seg unna bolet.

– Ta forholdsregler

– Hva bør man gjøre hvis man først blir stukket?

– Da bør man avkjøle stedet og følge med litt. Før man faktisk blir stukket første gang, vet man jo ikke om man er allergisk. Da er det viktig at man følger med og tar noen forholdsregler. Dersom man reagerer er det å komme seg til legevakten.

Tidligere i juni oppdaget Philip Haraldsen (23) en svær geithams da han luftet ut leiligheten sin på Gressvik.

Geithamsen var ikke sett i Norge fra 1911 til 2007, og ble ansett som utryddet. Men i 2007 dukket den opp igjen i Trøgstad og i Eidskog, og i løpet av få år har den blitt vanlig også her i Fredrikstad-distriktet.

– Ikke provoser den

I forrige uke fortalte biolog Rune Aae at han ser den svære vepsen ofte. I fjor bygde geithamsen bol i flere av fuglekassene hans.

– Geithamsene som vi ser på denne tiden av året er hunner som snart skal bygge bol. De bygger ofte i hule trær, i fuglekasser eller i åpninger i hus, og bolene kan bli store, opplyste han.

Ifølge Aae er det ikke grunn til å være redd for geithamsen.

– Den er den snilleste vepsen vi har. Den er lite aggressiv og tåler mye. Men stikk vil gjøre vondt, så ikke provoser den, sier han.