Gå til sidens hovedinnhold

Trosser du dette forbudet, kan det koste deg dyrt

Artikkelen er over 5 år gammel

– Det å sette ut vannskutere her og drive med herjekjøring, er ikke lov i det hele tatt.

Fagkonsulent Torbjørn Fosser i Halden kommune opplyser at det gjelder Turistenbrygga, Løken, Tillikor og nord for Storøya.

Alle stedene kan det settes ut vannskuter på båtslipper.

Midt i Femsjøen

I utgangspunktet er bruk av vannskutere tillatt så lenge man holder seg minst 400 meter fra land i sjø og 500 meter fra land i ferskvann.

Det vil si at det bare er lov til å kjøre vannskuter mellom Bjørnstadøyene og Halvfaren midt i Femsjøen.

Kun transport

– Det er tillatt med transportkjøring gjennom forbudssoner for å komme seg fra land og ut til dette området, men kun over en avstand på inntil 1000 meter. Fra flere steder er det lengre avstand, opplyser fagkonsulent Torbjørn Fosser i Halden kommune og tillegger:

– Det er dermed forbudt å sette ut og kjøre vannskuter fra Turistenbrygga, Løken, Tillikor og nord for Storøya.

Kan svi på pungen

Det er Statens Naturoppsyn og politiet som har tilsyn og kontroll for at forbudet overholdes, og det kan bli dyrt å bryte forbudet.

 Førere av vannskutere ble anmeldt i Drøbak og Søgne og fikk bot på henholdsvis fem og tre tusen kroner.

Tistedøl tok saken

Forbudet er hobbyfisker Basse Amundsen glad for.

– Jeg er veldig fornøyd, ettersom jeg har etterlyst reglene for vannskuterkjøring i Femsjøen, sier tistedølen, som har sett seg lei på vannskutere i Løken- og Vadet-området.

– Den første så jeg for to år siden. Han kjørte ikke bare en transportstrekning, som skal være under fem knop, men herjet rundt her i stor fart. Forrige helg var det fire stykker her på en gang, sier Basse Amundsen.

– Ring politiet

Han kontaktet for ett år siden kommunen for å få reglene.

– Der hadde de ikke noen. Da tok jeg kontakt med Statens Naturoppsyn, som henviste meg til miljøverndepartementet. Jeg ringte og fikk etter hvert tilsendt reglene, som jeg sendte videre til Halden kommune. Nå er det satt opp plakater for bruk av vannskuter i Femsjøen, og da er mitt oppdrag fullført, sier Basse Amundsen

Både han og Torbjørn Fosser håper det hjelper.

– Det å sette ut vannskutere her og drive med herjekjøring, er ikke lov i det hele tatt. Hvis det oppdages, er det bare å ringe til politiet eller Statens naturoppsyn, sier de.

Kommentarer til denne saken