– Jeg trenger ikke hjelp denne jula!

Hjelper Andre: Karina Jahnsen (tv) og Veronica Kopperud forteller at ca. 40 barn og deres familier har kontaktet «Hjelp oss å hjelpe» her i Halden fordi de ikke vet hvordan de skal komme seg gjennom jula. Foto: Hanne Eriksen

Hjelper Andre: Karina Jahnsen (tv) og Veronica Kopperud forteller at ca. 40 barn og deres familier har kontaktet «Hjelp oss å hjelpe» her i Halden fordi de ikke vet hvordan de skal komme seg gjennom jula. Foto: Hanne Eriksen

Artikkelen er over 4 år gammel

Veronica Kopperud har kommet seg ut av fattigdommen, men fortsatt er det mange fattige familier i Halden som trenger økonomisk hjelp i jula.

DEL

Karina Jahnsen og Veronica Kopperud utgjør Halden-avdelingen til den landsomfattende organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe». De har selv fått hjelp av andre gode hjelpere til både jul og hverdager for å kunne ha mat på bordet.

Nå smiler de fra øre til øre. Kopperud smiler bredest, for hun har kommet seg ut av fattigdommen.

Fortvilt i fjor

I fjor traff HA småbarnsmora Veronica Kopperud for første gang. Først som en fortvilt sosialhjelpsmottaker, som fortalte om familiens daglige kamp.

Hun er selv ufør, og mannen hadde ikke fast jobb. De bodde kummerlig.

Senere møtte lokalavisa di både Veronica Kopperud og Karina Jahnsen i organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe». Da sto de på for å få ordnet julegaver og mat til trengende familier og barn i Halden. Det gjør de for så vidt også i år.

– Men for første gang har jeg kunnet si til de som har hjulpet oss: Stryk meg av lista! Jeg trenger ikke hjelp til jul, sier Veronica Kopperud.

– Jeg gråt

– Jeg husker jeg gråt første gangen jeg ba om hjelp. Å be om hjelp sitter så langt inne. Det er så nedverdigende, sier hun.

Derfor jubler hun nå:

– Mannen min har fått fast jobb. Vi har fått «ryddet opp» og flyttet. Nå har vi det så bra. Kanskje kan vi dra på ferie sammen for første gang på mange, mange år, sier en håpefull tobarnsmor.

– Gjør det gratis

Også Karina Jahnsen stråler. Hennes mann har også fått fast jobb.

Selv går hun på arbeidsavklaringspenger gjennom NAV og har praksisplass. Karina Jahnsen er på utredning og ser mye lysere på livet.

De to venninnene forteller at de foruten å vite hva fattigdom er, også kommer i kontakt med mennesker i Halden som sliter.

– Vi ser mange som i beste fall bare har en inntekt. Vi gjør dette helt gratis. Vi har begge sittet der og trengt hjelp, sier de.

40 barn trenger hjelp

– Og i år gleder jeg meg til jul. Da skal vi ut og levere julegaver og mat de andre som trenger det. En bedre julaften kan vi ikke få. Men vi trenger mer hjelp. Gjerne fra handelsstand og bedrifter.

– Vi har ca. 40 barn pluss deres familier som har kontaktet «Hjelp oss å hjelpe» her i Halden, fordi de ikke vet hvordan de skal komme seg gjennom jula. Foreløpig klarer vi kun å få hjulpet en to tobarnsfamilie.

– Vi har like stort behov for både gaver og mat, sier de og ber interesserte ta kontakt via Facebook eller ringe dem på:

980 76 023 (Karina Jahnsen) og 472 87 768 (Veronica Kopperud.

Hjelper året rundt

– Vi hjelper hver dag året rundt. Hvis det er kriser, så stiller vi opp, sier de.

Den registrerte organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe» ble startet i november 2011 for narkomane og uteliggere i Oslo.

– Det kom så mange forespørsler at organisasjonen ble utvidet til nesten alle kommuner i Norge. I en periode var Karina Jahnsen den eneste hjelperen i hele Østfold.

– I år hjelpes ca. 30 familier. Noen hjelper vi mer enn andre. Og vi hjelper med alt. Alt fra å tømme en leilighet, vaske, male og møblere til det å skaffe en regnbukse og et par gummistøvler til et barn.

Støttespillere er stort sett privatpersoner. Til jul stiller Halden Storsenter og Europris opp, sier de.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags