Det finnes knapt noe som genererer større verdier for et samfunn enn engasjement. Mennesker som brenner for en ide, som tenker på virksomheten og prosjektet sitt dag og natt og som klarer å forvandle ideer til virkelighet. Jeg har vært så heldig å bli kjent med to slike mennesker som bor og virker i Halden - Ove og Dina Billington. Og prosjektet som nyter godt av deres verdiskapende engasjement heter Fargespill Østfold.

Sosiale entreprenører som Ove og Dina er det mest verdifulle et samfunn har. De bygger det psykologiske fundamentet for vår fremtid som alle andre byggverk hviler på; tilhørighet, respekt, selvrespekt og ikke minst, samhandling på tvers av forskjeller, også kalt mangfold. Entreprenørskapet til Ove og Dina er uhyre rimelig i drift. Det krever ikke betong og gravemaskiner. Det krever bare at de får lov til å fortsette å gjøre det de brenner for og selve drivstoffet er helt gratis. Det kalles engasjement og holder liv i en rekke unge Haldenseres mulighet til vekst og utfoldelse. Det gir i tillegg tusener av mennesker tilgang til forestillinger på et oppsiktsvekkende høyt nivå som river ned fiendebilder, bygger troen på konstruktiv samhandling i tillegg til at det gir barn og ungdom mestringsopplevelser og bygger deres opplevelse av seg selv som verdifulle.

I 2019 var jeg i Halden og opplevde nettopp dette. 100 barn og unge med røtter fra hele verden som sammen med Det Norske Blåseensemble berørte og begeistret 6 fulle hus i Brygga Kultursal. Før premieren gikk jeg meg en tur på Fredriksten Festning og leste om den endeløse rekken av væpnede konflikter mellom mektige menn, ofte med egne interesser og inntjening som viktigste mål, og jeg tenkte med meg selv: Er det rart det er krig i verden? Så dro jeg direkte til konsertsalen og opplevede unge mennesker som gjennom sang og dans fortalte meg hvor åpenbart det er at vi er like og for en velsignelse det er at vi er forskjellige. Og jeg tenkte med meg selv: Er det rart det er fred i verden?

Ja, vi kan bygge oss fysiske forsvarsverk mot krig og trusler men det viktigste forsvarsverket mot vår tids destruktive krefter, utenforskap, intoleranse og rasisme, bygges i hodene til dem som kommer etter oss. Det er dette Ove, Dina og Fargespill Østfold bygger med sin virksomhet.

Kjære politikere i Halden - har dere råd til å takke nei?