Dagfinn Stærk lot seg engasjere av homofile Tomas og heterofile Anne som er venner, og som har gått sammen om å få datteren Hedvig.

På HAs Facebook-side skrev KrF-lederen følgende under saken:

– Hva er det beste for barnet?

– Hvor går grensen?

– Jeg ser det som min oppgave å stikke hodet fram og si det som flere andre kanskje tenker, men ikke sier. Man kan lett få hodet hugget av når man stikker det fram på den måten, men det bryr jeg meg ikke noe om. Utgangspunktet mitt er å se dette fra barnets side og hva som er det beste for det, forklarer han.

Haldenseren Tomas Adrian Glans og venninnen gjennom 12 år, Anne Aarrestad, har aldri vært kjærester eller hatt samleie. Likevel er de foreldre til felles barn.

– Jeg er ikke ute etter å si om noe er rett eller galt, og jeg har heller ikke svaret eller noe negativt å si om disse to personene. Jeg bare lurer på hvor grensen for å skaffe et barn, går, sier Stærk.

– Hva tenker barnet om noen år?

Han understreker at han ikke har noen grunn til å tro at foreldrene vil barnet sitt noe annet enn alt godt her i livet, men han savner barnets perspektiv på alle de tekniske måtene det går an å skaffe seg et barn i dag.

– Hva vil barnet tenke om noen år når noen googler navnet eller finner saken fra avisa? Det kan være venner eller arbeidsgivere som stiller spørsmål. Er da den løsningen som foreldrene her bevisst har valgt, det beste for barnet, spør Stærk.

Han etterspør svar fra noen som kan se saken fra barnets side.

Mange muligheter å få barn på

KrF-lederen er klar over at den tradisjonelle familiedannelsen med mor og far som forelsker seg, gifter seg, flytter sammen og får barn, ikke utelukkende betyr det beste for barnet.

– Det fins barn som ikke vet hvem far er, eller som har en forelder som er voldelig, eller foreldre som krangler. Men jeg tenker at de voksnes ønsker om å få et barn kan overskygge hva som faktisk gagner barnet. Det gjelder særlig i dag hvor det fins mange muligheter for å skaffe seg et barn, påpeker Stærk.

– Vi ser en utvikling hvor det å lage barn blir en stadig mindre naturlig del av et kjærlighetsforhold mellom mor og far. Hvor går grensen for hva som er heldig for barnet? Hvis grensen hele tiden blir strukket, blir aldri overskridelsen så stor, avslutter han.