Han har fått kjelleren full av kloakk fire ganger

PROBLEMER I ESKEVIKEN: Johan Spørck Thoresen står utenfor familiens hus i Eskevikveien 54. Hver gang det regner kraftig i Halden, blir Spørck Thoresen bekymret for hva slags hus han har å komme hjem til.ALLE FOTO: Morten Ulekleiv

PROBLEMER I ESKEVIKEN: Johan Spørck Thoresen står utenfor familiens hus i Eskevikveien 54. Hver gang det regner kraftig i Halden, blir Spørck Thoresen bekymret for hva slags hus han har å komme hjem til.ALLE FOTO: Morten Ulekleiv

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Johan Spørch Thoresen og familien i Eskevikveien reiser ikke på ferie på våren og høsten og blir urolige hver gang værmeldinga viser store regnmengder.

DEL

– Slik har det vært i mange år. Men nå må det bli en løsning på det. Det kan ikke være slik at vi nærmest får nervøst sammenbrudd hver gang det regner kraftig, sier Johan Spørch Thoresen til HA.

Fire ganger de siste årene har han måttet totalrenovere kjelleren på grunn av at kloakk har slått opp fra kommunens ledningsnett og inn i familiens kjeller.

Les også: Slik så hagen til Eva Denis ut etter regnværet

2 millioner til oppussing

– Det har kostet mellom 500.000 og 700.000 kroner hver gang, forteller han og fortsetter:

- Dette har forsikringsselskapet dekket, men etter hva jeg forstår har det blitt sendt krav videre fra de til kommunen. Det må være mye mer fornuftig og økonomisk at kommunen rydder opp i årsaken til problemet, sier Spørch Thoresen.

Han viser lokalavisa si rundt på tomta til huset i Eskevikveien torsdag formiddag. Området bærer preg av gårsdagen. I øst ender boligområdet på Eskeviken i et bratt fjell. På toppen av det fjellet har det de siste årene dukket opp to nye boligområder. Både på Brønnhøyden og Knardalsåsen.

Verre etter utbygging

Bruset fra bekken som renner ned fra fjellet og inn i en stor, kommunal kum høres på lang avstand. Selv om vannmengdene ned fra fjellet torsdag formiddag har avtatt kraftig, så renner fortsatt deler av bekken utenom kummen til kommunen.

– Vi hadde problemer her tidligere også, men etter at de nye boligfeltene over oss kom, har det blitt mye verre, sier Spørch Thoresen.

Utenfor inngangen til kjelleren sin har han fått kommunen til å bekoste en liten pumpestasjon som skal kunne ta unna for stigende kloakkvann når det kommer tilbakeslag fra kommunens ledningsnett. Men i går klarte heller ikke den å ta unna de store mengdene.

Var heldigvis hjemme

– Heldigvis var jeg hjemme onsdag da dette skjedde og fikk lånt to lensepumper av kommunen og en vannsuger av en kontakt i brannvesenet. Hadde jeg ikke gjort det, måtte jeg totalrenovert kjelleren for femte gang, forteller han.

Han er fryktelig oppgitt over at Halden kommune står og ser på at han og en rekke flere hus i Eskeviken får vannskader i år etter år, til tross for at det ikke er noe galt med dreneringen på deres egne tomter.

– Hvis ikke dette blir tatt tak i umiddelbart, så vurderer jeg å gå til sak mot kommunen. Men det burde ikke være nødvendig, sier han.

Arbeidsfolket i teknisk etat er han derimot voldsomt imponert over.

– De har vært behjelpelige og raske hver gang det har oppstått problemer. Når man selv står midt oppe i noe slikt, så er det ikke alltid at man klarer å beholde sinnsroen, men det har de taklet bra. Det er fine folk, skryter han.

– Hvem vil kjøpe her?

Og håper at han gjennom å fortelle sin historie i Halden Arbeiderblad blir tatt på alvor. Slik at han slipper å totalrenovere kjelleren for femte gang.

– Heldigvis har ikke jeg planer om å selge huset, men tenk bare på hva disse problemene gjør for verdien av husene her ute.

- Hvem vil kjøpe et hus der det er store problemer med regnvann og overvann fra kommunens ledningsnett? spør Spørch Thoresen.

Forstår frustrasjonen

Kommunalsjef Ulf Ellingsen er enig i at situasjonen i Eskeviken ikke er tilfredsstillende.

– Vi har selvsagt forståelse for at Spørck Thoresen ikke er tilfreds med gjentatte problemer knyttet til overvann og tilbakeslag, sier kommunalsjef Ulf Ellingsen i teknisk etat til Halden Arbeiderblad.

Fornyet i 1994

Han forteller at vann- og avløpsnettet i Eskeviken-området sist ble fornyet i 1994.

– Det skjedde i tråd med krav og retningslinjer, men nedbørsmengdene har endret seg mye siden den gang. Ekstremvær er et vesentlig større problem nå og dette er noe vi på et generelt grunnlag vil få større problemer med også i framtida, forklarer Ellingsen.

Han forklarer også at nye boligfelt, etablering av veier og annen infrastruktur og stenlegging av gårdsplasser også bidrar til at noen områder blir mer utsatt nå enn tidligere.

Det skyldes at regnet da finner seg nye veier og samler seg i enkelte områder i stedet for å forsvinne ned i terrenget på naturlig vis.

– Eskeviken er et område som ligger svært lavt. Samtidig er det et stort tilsig av vann i området, og det som tidligere var gode løsninger er ikke lenger tilfredsstillende, fastslår kommunalsjefen.

Vurderer ny ledning

Han kan ikke love når problemene for beboerne i Eskeviken vil få en løsning, men forteller at kommunen allerede er i gang med planer.

LAVT I tERRENGE: Overvann fra Brønnhøyden og Knardalsåsen kommer i store mengder ned til Eskeviken når det regner.

LAVT I tERRENGE: Overvann fra Brønnhøyden og Knardalsåsen kommer i store mengder ned til Eskeviken når det regner.

– Det vurderes nå en ny overvannsledning fra krysset Eskevikveien/Eskeviksletta til kanalen i Eskeviken. Tiltak som dette må dimensjoneres med sikkerhetsmarginer for de økende utfordringene vi får knyttet til overvann, sier Ellingsen.

Når det gjelder kravene om tilbakebetaling fra private forsikringsselskaper er derimot ikke kommunalsjefen spesielt bekymret.

– Kommunen er også forsikret mot dette. Uten at det gjør utfordringene og behovene for tiltak noe mindre.

Kjøper ikke forklaringen

Johan Spørck Thoresen kjøper derimot ikke helt forklaringen om at hovedproblemet er økt nedbør.

– Dette burde kommunen tenkt på før de ga klarsignal for bygging på Brønnhøyden og Knardalsåsen. Her føres overvannet tilbake til terrenget. Selv jeg forstår at det ender opp nede hos oss, kommenterer Spørck Thoresen etter å ha lest kommunens tilsvar.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags