- Det er viktig at ungdommen får en forståelse av krasj og skadeomfang i kun 50 km/t. Vi har ikke helt forståelse for fart, da er det lettere å forstå det med høyde. Vi vet alle at det å hoppe ned fra klokketårnet slik den hvite dame gjorde på festningen, er skadelig, sier Paal-Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk til HA.

Tirsdag formiddag arrangerte de sammen med Statens vegvesen og utrykningsetatene en krasjdemonstrasjon på Mølen for Halden-russen.

Har krasjet for russen i 15 år

- Jeg tror russen vil oppleve hvor ekstremt det kan være med en krasj i kun 50 km/t. Etter krasjen setter vi to russ inn i en av bilene for å vise hvordan redningsmannskapene arbeider i slike situasjoner, fortsetter Mathisen.

Demonstrasjonen foregikk ved at en bil uten fører kjørte i 50 km/t inn i flere andre biler. På Mølen i Halden hadde byens russekull møtt opp for årets demonstrasjon. Etter selve krasjen ble årets russepresidenter plassert inn i den mest ødelagte bilen. Deretter var det bare å vente på redningsmannskapet.

- Vi bevisstgjør hvor mye farten har å si. Jeg håper dette biddrar til sikkerhet i russentiden, men også etterpå, sier Mathisen.

Flere som i en årrekke har samarbeidet om å gjennomføre krasjdemonstrasjonen, sa at dagens bilkrasj var den mest ekstreme de hadde demonstrert.

Se video av bilkrasjen her:

Halden-russen ble sjokkert over skadene, selv ved relativt lav hastighet.

- Føreren ville mest sannsynlig vært død

Etter bilkrasjen sto russepresidentene Eric Cihiluka og Magnus Henriksen klare til å sette seg inn i den vrakede bilen.

- Vi vil gi dem opplevelsen av å bli reddet i en krisesituasjon. Hadde dette vært i virkeligheten ville føreren av bilen mest sannsynlig vært død, forteller Paal-Gunnar Mathisen fra Trygg Trafikk når guttene blir fraktet opp i ulykkesbilen.

Når gutta har kommet seg i bilen blir det ringt etter utrykningskjøretøyer som dukker raskt opp. De begynner å demonstrere hvordan ting blir gjort om en ulykken er ute. Underveis blir russen fortalte nøye hva som blir gjort og hvorfor.

- Det var veldig trangt

Gutta kom seg heldigvis helskinnet ut av bilvraket med hjelp fra det dyktige redningsmannskapet.

- Det var veldig spennende synes jeg, men det var utrolig trangt inni der. Jeg hadde nok ikke kost meg hadde det vært ekte, forteller russepresident Magnus Henriksen etter redningen.

- Jeg synes det var veldig ubehagelig når de begynte å skjære i bilen. Men det bråka ikke så mye faktisk. Jeg ble mest redd da jeg så bilen etter krasjen, forteller russepresident Eric Cihiluka.

- Det kunne fort ha vært virkeligheten, legger Solstrand til.