Litt tabloid og flåsete uttrykt: Det er fremdeles cirka et svangerskaps tid igjen til valget. Det betyr at tiden kan være inne for å unnfange en mulig utradisjonell samarbeidstanke. Et samarbeid som kan forløses like etter valget 11. september neste år. En tanke om et samarbeid mellom de to store partiene Høyre og Arbeiderpartiet.

Jeg sier ikke at det skal bli slik. Heller ikke at det bør bli slik. Det jeg sier er at det er en naturlig og smått besnærende tanke ut fra flere forhold.

1: Ikke bare i Halden, men i hele Norge går vi nå mer usikre økonomiske tider i møte. Kommunedirektørens forslag til budsjett for 2023 er ikke akkurat lystig lesning det heller. I slike tider er økonomistyring jobb nr. 1 i lokalpolitikken. Partiene har felles interesse av å holde pengebruken under kontroll. I dag er virkemidlene og virkelighetsoppfattelsen i Høyre og Arbeiderpartiet ganske så forskjellige, som HA påpekte i en leder forrige uke, men det går an å prate sammen. Dessuten; å være i posisjon eller opposisjon skaper ulik dynamikk.

2: Det rødgrønne samarbeidet i den skjøre posisjonen i Halden ble på ingen måte noen suksess. Det slo kraftige sprekker. Ett etter ett meldte de mindre partiene seg ut. De mente de ikke fikk nok gjennomslag, og at Arbeiderpartiet og Senterpartiet ikke var inkluderende nok i den politiske flertallsvarmen. Dermed må det styres fra sak til sak. Forutsigbarhet blir mangelvare. Det er ingen god styringsvei i tøffe tider.

3. Den politiske vinden her i landet blåser nå til høyre igjen. På den ene meningsmålingen etter den andre får regjeringspartiene Ap og Sp grundig juling. Hadde det vært stortingsvalg nå, hadde regjeringen gått på en kjempesmell. I Halden er det de samme to partiene som «regjerer». I HAs meningsmåling for noen måneder siden fikk Høyre kjempegode resultater. Målingen viste at det er langt fram til et nytt rødgrønt flertall. Jeg tipper også at flere av de rødgrønne mindre partiene vil kvie seg for å inngå et nytt samarbeid i fire år. Alt tyder på at Høyre og Fredrik Holm vil overta. Og vi ser per nå ingen sak som kan repetere jordskjelvet Os-saken representerte i 2019.

4: På meg virker det som om kjemien mellom førstekandidatene Fredrik Holm (H) og Linn Laupsa (Ap) er adskillig bedre enn hos andre førstekandidater ved tilsvarende valg. Jeg oppfatter dem som to ansvarlige politikere som vil være villige til å snakke med sammen for å finne gode løsninger for fellesskapets beste.

Halden Aps nye 2. kandidat Ketil Rønning var inne på det samme i et ferskt HA-intervju. Han mener kompromiss er en utmerket arbeidsform. Det er nye tider med nye utfordringer. Da kan også nye løsninger være et alternativ. Hvis Halden Ap ønsker å være en del av den lokalpolitiske makta også etter valget, tror jeg at et samarbeid med Høyre vil gi dem bedre utgangspunkt enn å forsøke sammen med andre på rødgrønn side.

Jeg spiller dette inn som en tanke nå. Høyre og Arbeiderpartiet må gjerne svare.

Og jeg synes velgerne fortjener et svar i god tid før valget. Om cirka ni måneder....