Halden har fått nytt sykehjem- Bergheim bo og aktivitetssenter – visstnok blant de fineste i landet.Flott er det virkelig, ingen tvil om det – med interiør og utstyr fra øverste hylle!

Dessverre har man spart på de «myke» sidene som vel er det viktigste for de fleste i denne fasen av livet.

Vi er pårørende og opplever at bemanningen er redusert til et absolutt minimum og at maten er vesentlig dårligere enn på gamle Bergheim. Vi opplever hardtarbeidende pleiere som gjør en flottjobb, men vi er bekymret for hvor lenge de klarer presset. Våre kjære foreldre trenger pleiere som har tid og overskudd til dem.

Det serveres mat fire ganger i døgnet, men det går ofte opptil 15 timer mellom kveldsmat og frokost.Fastende timer som demente takler dårlig grunnet svekket kontroll av blodsukker. Ved åpningen av Bergheim BA forsvant den daglige kakebiten til kaffen, samt dessert og frukt. De ansatte prøver nå å bake til avdelingen slik at man kan ha denne hyggestunden allikevel. Maten for øvrig er ofte næringsfattig og består gjerne av blandingsprodukter som fiskeboller, kjøttpudding, pølser og andrefarseprodukter. Grønnsaker og frukt er mangelvare – vi har fått høre at det er for dyrt!

Den siste måneden har vi fått høre at det skal spares inn enda mer på matbudsjettet. Tre ganger i uka serveres det nå supper til lunsj. Siden poenget her er å senke matbudsjettet, er det vel naturlig å tenke at disse tilberedes fra pulver og dermed gir lite næring?

Beboere på Bergheim BA betaler 75% av sin inntekt til Halden kommune. Store summer som burde sikre og tilsi næringsrik kost. Til lørdagskos får de for eksempel pølse og potetmos etter risengrynsgrøt til lunsj. Et sunt kosthold er like viktig for denne gruppen som oss øvrige. Skal de bli underernærte til fordel for designlamper og flatskjermer, som i denne sammenheng ikke betyr noe?

Vi er oppmerksomme på at interiør og pleie/kost er ulike budsjettposter, men det er hjerteskjærende å se hvordan pengene fordeles! Vi har våre foreldre å takke for at vi er her. Det er på grunn av dem at vi kan det vi kan. Det er på grunn av dem at vi har lært oss å ta vare på oss selv, og å hjelpe andre. Er det slik vi skal takke dem?